Karlovarský kraj: Od května proběhne další zvýšení mezd zaměstnanců KKN

Na vyšší základní mzdu se mohou už od května těšit všechny sestry, asistenti ošetřovatelky i sanitáři nemocnic v Chebu a Karlových Varech. Díky pomoci Karlovarského kraje jim totiž nemocnice navýší základní tarify. Jde přitom už o třetí balík peněz, který míří od počátku letošního roku právě na zvýšení mezd zaměstnanců KKN.

dezinfekce

„Karlovarský kraj přispěl touto formou na mzdy nelékařského zdravotnického personálu, což považujeme za velmi vstřícný krok,“ potvrzuje generální ředitel nemocnice MUDr. Josef März s tím, že už v dubnu měli zaměstnanci navýšení ve mzdě formou odměn.

Celková výše příspěvku kraje činí 20 milionů korun. Ty jsou určeny výhradně na posílení mezd nelékařského zdravotnického personálu.

“V současné době navíc probíhají z iniciativy vedení kraje intenzivní jednání s pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví a tripartitou s cílem zajistit systémově prostředky na mzdy ve zdravotnických zařízeních pro budoucí roky,” říká März s tím, že o navýšení plateb v intencích platné úhradové vyhlášky usiluje i sama KKN.

Pro zaměstnance KKN je pak příznivou zprávou také rozhodnutí zřizovatele nemocnice, tedy Karlovarského kraje, aby od 1. ledna 2018 měli zaměstnanci nemocnice takzvané tabulkové platy. Vedení kraje už pověřilo management KKN přípravou této zásadní změny, která by měla nastavit srovnatelné odměňování v našich zařízeních s těmi zřizovanými státem.

Jak vedení nemocnice, tak Karlovarský kraj ale upozorňují na mimořádnost této situace i na skutečnost, že je třeba řešit do budoucnosti podobné věci systémově.

“V první řadě by se měly odstranit historické rozdíly v úhradách zdravotní péče ze strany pojišťoven. Je nepřijatelné, aby naše krajská nemocnice dostávala za stejný výkon výrazně nižší úhrady, než některá jiná zařízení v republice, když náklady na tyto výkony jsou v podstatě stejné,” říká Jan Bureš, krajský radní pro oblast zdravotnictví, který tak poukazuje na divokou minulosti českého zdravotnictví, jejíž důsledky, bohužel, přetrvávají dodnes. “Tyto peníze bychom přitom mohli využít na vyšší mzdy, nebo na další zlepšování zázemí pro zaměstnance obou nemocnic.”

Nové vedení Karlovarského kraje proto iniciovalo sérii jednání jak s pojišťovnou, která je největším partnerem Karlovarské krajské nemocnice, tak s ministerstvem zdravotnictví nebo tripartitou. Všechny s jediným cílem. Navýšení plateb pro KKN.

Už od 1. července sestrám v lůžkovém směnném provozu by měla znovu stoupnout mzda o dva tisíce korun měsíčně díky prostředkům z nového programu ministerstva zdravotnictví. Kromě toho pak Karlovarský kraj intenzivně jedná o možnosti zohlednění strukturálního postižení regionu. To by mohlo z resortu přinést další prostředky, které by z části měly mířit právě do platů zdravotnického personálu. Jak ale poukazuje generální ředitel KKN, nemocnice se snaží nespoléhat jen na stát a Karlovarský kraj. Další zdroje peněz hledá také ve vlastních provozech.

“Po zefektivnění v oblasti nákladů nyní hledáme především možnosti jak zvýšit výnosy nemocnice v různých oblastech. Počínaje lepším vykazováním a konče například zaváděním nových výkonů na některých pracovištích,” dodává generální ředitel KKN März.

K platu navíc:
- Týden dovolené nad rámec zákona
- Příspěvek na závodní stravování
- Příspěvek na penzijní připojištění
- Zvýhodněné mobilní tarify
- Podpora dalšího vzdělávání
- Bazén zdarma v KV i CH
- Krátkodobé ubytování v Nem. KV
- Nadstavbové programy VZP
- Slevy u partnerů nemocnice na služby v rozsahu 5 - 30%
- Ve spolupráci s realitními kancelářemi pomoc zaměstnancům při zprostředkování bydlení.

Přiložená tabulka zahrnuje pouze základní mzdu bez osobního ohodnocení, příplatků za služby a podobně.


Zdroj: Karlovarská krajská nemocnice

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy