Karlovarsko: Pokusil se z pojišťovny vylákat tři a půl milionu

Karlovarští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání 31letého muže z Prahy, kterého obvinili ze spáchání přečinu pojistný podvod.

dezinfekce

Takového jednání se měl dopustit v červnu v roce 2017 na Karlovarsku. Prostřednictvím internetových stránek měl uzavřít s pojišťovnou pojistnou smlouvu určenou pro komplexní pojištění nemovitosti rodinného domu, který v tu dobu zakoupil za přibližně 300 tisíc korun. Při sjednání pojistné smlouvy měl však uvést nepravdivé údaje, které jsou pro uzavření smlouvy rozhodné. Podstatné údaje zamlčel s úmyslem vylákat v budoucnu plnění z pojistné smlouvy. Nemovitost byla oceněna znaleckým posudkem na částku kolem 150 tisíc korun, přičemž tu značně nadhodnotil na částku 4 500 000 korun. Přestože byl řádně seznámen s pojistnými podmínkami a s celkovým technickým stavem předmětu pojištění, měl prohlásit, že nemovitost je udržovaná a nepoškozená, což však nebyla pravda. Na základě těchto nepravdivých údajů s ním byla pojistná smlouva uzavřena.

V květnu roku 2018 měl na tuto pojišťovnu na likvidační oddělení nahlásit pojistnou událost. Uvedl, že došlo k vyhoření pojištěného domu a k vandalismu. Měl uvést, že kompletně shořela střecha, dále že byly poškozeny schody, dveře, podlahy, uskladněná plastová okna aj. Jako předběžný odhad škody uvedl částku 3 500 000 korun. Požádal tak o uplatnění náhrady škody ve výši, která neodpovídala skutečné hodnotě pojištěné nemovitosti ani rozsahu poškození majetku. Své jednání směřoval k vylákání pojistného plnění ve značném rozsahu.

Z tohoto důvodu mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

nprap. Bc. Zuzana Týřová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.01.2019 18:30




0 +
 

Hlavní zprávy