Chodov: Josef Moder získal významné ocenění

Významné ocenění z rukou plzeňského biskupa Tomáše Holuba si převzal v sobotu 15. září v Teplé chodovský rodák a předseda chodovských Němců Josef Moder.

dezinfekce

Uznání získal u příležitosti 25. výročí vzniku plzeňského biskupství. Jednalo se o jedno z 25 ocenění nejvýznamnějším osobnostem, které se zasloužili o biskupství, nebo česko-německé vztahy.

Josef Moder (*1938) se narodil v tehdejším městě Chodau (dnes Chodov na Sokolovsku). Po druhé světové válce byla jeho rodina vyjmuta z nuceného vysídlení a zůstala v Čechách. Josef Moder se i se svou ženou legálně vystěhoval až v první polovině 60. let do Německa, kde dnes žije poblíž Regensburgu a pracuje jako soudní znalec v oblasti zemědělství - ovocnářství a zahradnictví. V posledních desetiletích se věnuje péči o vysídlené Němce z okruhu chodovské farnosti, přispívá do periodik německých vysídlenců a od roku 2012 se významnou měrou podílí na zlepšování vztahů mezi dnešním městem Chodovem a jeho původními obyvateli. To se děje především díky jeho osobnímu nasazení a lidskému přístupu, kterým se mu podařilo na opravdu srdečné a přátelské úrovni přispět k pochopení mezi národy a moderním česko-německým vztahům. Je nositelem myšlenky pochopení, tolerance a odpuštění na obou stranách. 

Jeho zásluhou se podařilo zachránit významné součásti historického dědictví, informace, dokumenty a obrazové materiály, které by jinak byly nenávratně ztraceny. Významně se němečtí rodáci podíleli například na sbírce na obnovu kostelních zvonů a v hojné míře se pravidelně účastní česko-německých poutních mší v chodovském kostele svatého Vavřince.

V letošním roce (2018) se díky Josefu Moderovi poprvé v Chodově u příležitosti svatovavřinecké pouti uskutečnilo oficiální setkání bývalých německých obyvatel, kteří se dosud scházeli v bavorském Waldsassenu.

Díky jeho perfektní znalosti obou jazyků, laskavosti a činorodosti se mu podařilo naprosto přirozeně propojit minulost a současnost chodovského regionu a dnešním obyvatelům tak přinést bližší poznání jejich domova.


Zdroj: město Chodov

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 22.09.2018 09:00




0 +
 

Hlavní zprávy