Cheb: Zahájení vánočních trhů provázelo zimní počasí (TV Západ)

První adventní víkend, konkrétně v sobotu 2. prosince, proběhlo v Chebu, za pravého zimního počasí se sněžením, očekávané zahájení Vánočních trhů. Program připravilo také místní muzeum, kde kromě nabídky občerstvení a prodejních stánků měli instalovali vlastní vánoční strom i s betlémem.

dezinfekce

Představili se žáci Literárně dramatického oddělení Základní umělecké školy od nejmenších až po ty nejstarší. Ti v derniéře předvedli 13. chebskou pověst od Miry Mladějovské. 

Vánoční trhy na Náměstí Krále Jiřího letos opět doznaly určitých změn. Tou nejviditelnější bylo rozmístění stánků podél komunikace, které zvětšilo plochu pro návštěvníky. Pódium umístěné v dolní části se posunulo dále od ledového kluziště a zvonička našla místo v horní části náměstí. Alespoň z části tak nahradila pohled z výšky po chybějícím vyhlídkovém kole.  

Mezi stánky opět lidé najdou ten charitativní, ve kterém se střídají jednotlivé projekty a kde je možné přispět na dobrou věc. V bývalé restauraci Valdštejn fungují i letos Ježíškovy dílničky. Zde, mimo hlavní vánoční shon, si děti i dospělí tvoří vánoční ozdoby a dekorace. V dílnách probíhají také soutěže i prodej drobných předmětů. 

Od půl čtvrté napochodovali pod pódium členové Městského dechového orchestru s mažoretkami, aby předvedli své půlhodinové vystoupení. Náměstí se postupně zaplňovalo návštěvníky, kteří přišli na rozsvícení stromu a také na vystoupení mezzosopranistky Andrey Tögel Kalivodové. Ta v doprovodu klavíristky Ladislavy Kaspříkové potěšila svým zpěvem ve svátečně laděném repertoáru. 

Chebský ponocný v podání herce Jindřicha Skopce pak požádal sopranistku, která se stala zároveň patronkou letošního zahájení, o pár slov na téma vánoc. 

„Vánoce bez stresu, Vánoce s láskou, Vánoce s dětmi a Vánoce s krásnou písní, s vánočním stromečkem a s polibkem. To je moje odpověď, co jsou Vánoce,“ uvedla Kalivodová. 

Společně na pódiu bylo také vedení Chebu a vánočním trhům popřál i starosta města. 

„Chebským vánočním trhu popřeji, ať se všem líbí a Chebanům především přeji klidný Advent a radostné Vánoce a koneckonců do Nového roku hodně štěstí a zdraví,“ pozdravil přítomné starosta Chebu Jan Vrba. 

Své přání projevila i zpěvačka a pobavila publikum.

„Já mám takové přání, já bych chtěl takovou podobnou čepici, jak máte vy. Ale ne,já jsem nemyslela teď, že. Takovou někdy jako třeba. Tak dobře, ta je tak hezká, tam tak sluší. A to je zajímavé, jak to člověka  změní podívejte, jak si sundal, vypadá úplně jinak. Ona je vaše, samozřejmě, ale to mě tak napadlo, protože si myslím, že jí potřebujete na hlavu více, protože máte míň vlasů než já, to zaprvé. Já to znám, protože můj manžel nemá žádné vlasy a myslím si, že já hlavně chci popřát, aby tyto trhy se konaly s takovou krásnou radostnou atmosférou a s tak báječnými lidmi každý rok,“ dodala Kalivodová. 

Poté již došlo ke slavnostnímu odbití pěti úderů nově zrekonstruovaných hodinových zvonů mistra Matthiase Daniela Di Vala a rozsvícení vánočního stromu. Závěr prvního dne trhů patřil chebské gymnaziální kapele Jang Band pod vedením Michala Holoty. 

Chebské vánoční trhy potrvají do 23. prosince, na ledovém kluzišti je možné se prohánět až do 2. ledna. Podrobný program najdete na speciálních stránkách www.chebskevanoce.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy