Cheb: V Nerudově ulici najdou bydliště duševně nemocní (TV Západ)

Den otevřených dveří v Domě pro službu podpory v samostatném bydlení v Nerudově ulici v Chebu proběhl v pondělí 30. dubna. Uspořádala jej nestátní nezisková organizace FOKUS Mladá Boleslav z.s., která bude zařízení provozovat.

dezinfekce

„Ta služba bude určena pro lidi, kterým se říká dlouhodobě vážně duševně nemocní. Většinou jsou to lidé v plném invalidním důchodu. Často mají za sebou nějaké psychiatrické hospitalizace a zotavují se z toho. Nemocní hledají místo v životě, práci a často i střechu nad hlavou. Část z nich bude přicházet z psychiatrické hospitalizace z Dobřan a část ze svých domovů, kde žijí se svými rodiči a potřebují se osamostatnit,“ uvedl odborný ředitel organizace Jan Stuchlík.

Organizace má dvě podobná zařízení v Mladé Boleslavi, po jednom v Nymburce a Kolíně. Před měsícem vzniklo také v Karlových Varech.

„Zatím v domě bude 10 klientů. Během příštího týdne jich přijde pět. V počátečním období bude zajištěna 24hodinová přítomnost personálu. Ta bude tak dlouho, dokud bude potřeba, než se klienti zabydlí. Naše zkušenosti z předchozích jsou - ne, že bychom potřebovali řešit nějaké konfliktní situace, jako spíše to, že většina lidí není zvyklá bydlet samostatně. Takže ve chvíli, kdy kape kohoutek nebo vypadnou pojistky, tak bývají bezradní a úzkostní. Je to pro ně najednou spoustu nových věcí, proto ta přítomnost personálu. Zatím jsme nikdy neměli konflikt s okolím. Lidé sem prostě přicházejí žít, ne někoho ohrožovat nebo vytvářet konflikty,“ dodal Stuchlík.

Na pozvání organizace také přišly na den otevřených dveří také zástupci města v čele s místostarostkou Evou Hornou. Zajímali je nejen praktické záležitosti s chodem zařízení, ale také chtěli znát odpovědi na otázky ohledně obav, které vyjadřovali místní obyvatelé.

„Obavy rozptýlili, byť tam samozřejmě zůstává to malé „ale“ a malinký otazník. Na druhou stranu vysvětlili spoustu věcí a zodpověděli mnoho otázek, na které jsme se ptali. Myslím si, že spolupráce by mohla probíhat ku prospěchu nás všech, jak města, které, dalo by se říci, bylo v malinké míře obejito, tak ale i ku prospěchu FOKUSu Mladá Boleslav,“ shrnula výsledek návštěvy Eva Horná.

Laické názory na duševně nemocné jsou podle odborníků často velmi zkreslené. Svému okolí nejsou při kvalitní lékařské péči nebezpeční.

„Vnímáme obavu občanů z této lokality, protože kolem lidí se závažným duševním onemocněním panuje obrovské stigma. Když se řekne schizofrenie, tak mnoho lidí si představí mediální kauzy, což je velká škoda, protože za 30 let fungování naší organizace, nemáme negativní zkušenost s našimi klienty. Zároveň víme, že spousta z nich jsou lidé, kteří mají co nabídnout společnosti, jsou kreativní, tvůrčí, s jiným úhlem pohledu na život a na svět, což přináší ta nemoc. Nemoc zároveň přináší obrovskou potíž v tom, že díky tomu stigmatu se dostávají do nějaké izolace. Proto i např. objekt, který jsme vybírali, neměla být nějaká nemovitost hluboko v lesích, kde by naši klienti nikomu nevadili a jim nevadil nikdo jiný. Oni netouží být někde izolovaní, zavření – oni chtějí žít život, jako my všichni ostatní, mít ho podle vlastních představ, realizovat se a vzepřít se té nemoci a zase nabýt sebevědomí,“ vysvětlil oblastní ředitel Jaroslav Hodboď.

Chebskému týmu společnosti FOKUS vypomohou v začátcích kolegové ze Sokolova, aby zajistili službu. Vilu v Nerudově ulici zakoupila společnost za 6,5 milionu.

„Ten dům sloužil jako penzion či jako ubytovna pro lidi zaměstnané v Chebu. Bydlelo zde zhruba kolem 25 osob. Tzn., že my jsme investovali do výmalby celého objektu, rekonstrukcí krásných parketových podlah, kuchyňských linek, výměny zámků atd., což byla částka zhruba kolem tři čtvrtě milionu další,“ přiblížil náklady na pořízení objektu Jaroslav Hodboď.

Další informace o projektu a činnosti společnosti najdete na webových stránkách www.fokus-mb.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy