Cheb: Starostou byl zvolen Antonín Jalovec (TV Západ)

Ve středu 21. listopadu se konalo v chebském Kulturním centru Svoboda ustavující zasedání nově zvoleného Zastupitelstva města. Po drtivém vítězství hnutí Volba pro město získalo kromě starosty města v tajné volbě Antonína Jalovce i oba posty místostarostů.

dezinfekce

Statutárním zástupcem bude Miroslav Plevný, druhým místostarostou Jiří Černý. V devítičlenné Radě města dále zasednou za VPM Ilja Horník, Jan Žídek a Ladislav Hrubý. K šesti zmíněným zástupcům přibudou podle koaliční dohody Ondřej Špendlíček (Česká pirátská strana), Karel Tyrpekl (Koalice pro Cheb) a Gabriela Licková (Hnutí 2018).

„My už jsme dostali obrovskou podporu a spoustu hlasů v komunálních volbách, takže zvolení samozřejmě pro mě není překvapivé, ale děkuji všem zastupitelům, kteří mi vyjádřili podporu. A jak už jsem říkal, je pro mě i motivací přesvědčit zastupitele, kteří mě nevolili, že si funkci zasloužím,“ uvedl po svém zvolení nový starosta Chebu Antonín Jalovec.

A jaké budou první kroky ve funkci?

„Nejprve se budeme muset velmi intenzivně věnovat rozpočtu, protože je před schválením. Takže to bude naše naprostá priorita. A samozřejmě vyřešit pár velmi akutních záležitostí týkajících se stacionáře Mája, chebské nemocnice, Domova s pečovatelskou službou v Dragounské, tam budou směřovat naše první opatření,“ vyjmenoval Jalovec.

Spolu se svým zvolením dal nový starosta tři sliby.

„Slibuji, že v průběhu tohoto týdne zveřejním své podrobné majetkové poměry tak, aby byly veřejností překontrolovatelné a to samé uskutečním v okamžiku odchodu z funkce. Druhý slib. Slibuji, že se funkci starosty budu věnovat na 100 % a dnešním dnem ukončuji veškeré své aktivity pracovní na chebském gymnáziu a budu tedy plně k dispozici pro výkon funkce starosty. Třetí slib. Znovu slibuji, že v případě, že bych byl státním zástupcem obžalován z úmyslného trestného činu, který je spojen s výkonem funkce starosty, tak okamžitě rezignuji,“ zopakoval Jalovec.

„Tak, jak tady říkal pan starosta, že se chce své funkci věnovat stoprocentně – já samozřejmě také. Nicméně, jak jsem říkal, myslím si, že je správné, abych vás zároveň informoval, že mám i jisté povinnosti na univerzitě, kterých se nemůžu okamžitě vzdát. Tzn., že předpokládám, že vedle svého působení na radnici,  budu i částečně působit na univerzitě v rámci výuky jednoho předmětu za semestr a v rámci dalších věcí, kterým se tam věnuji, kdy jsem současně jejich garant ve studijním programu a je obtížné tyto garanty měnit,“ informoval statutární místostarosta Miroslav Plevný.  

Kromě personálních otázek se na ustavujícím zasedání řešil také bod k vyhlášce o hazardu.

„Jak dobře víte, tak upravená vyhláška o hazardu, která byla schválena na poslední chvíli před volbami, velmi rozčeřila nálady v chebské veřejnosti a bohužel umožnila prodloužení existence kasin v centru města. My jsme se rozhodli reagovat co nejrychleji, protože tím můžeme omezit prostor, který majitelé kasin mají k tomu, aby si prodloužili licence, proto už dnes přijímáme pravidla pro tvorbu vyhlášky a na nejbližším zastupitelstvu, což předpokládáme bude za 14 dnů, bychom přijali novou zpřísňující vyhlášku,“ dodal Jalovec.

Na webu města je už nyní dostupné programové prohlášení nové koalice.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy