Cheb: Spolupráce byla dobrá, říká končící vedení města (TV Západ)

Nadcházející konec mandátu současného vedení města Chebu je příležitostí shrnout hlavní výsledky dosažené za jeho funkční období od změn na radnici. Podle starosty města Zdeňka Hrkala se podařilo splnit většinu toho, co si vedení předsevzalo a spolupráce byla na dobré úrovni.

dezinfekce

Důležitou změnou bylo převzetí odpadového hospodářství městem. Letos došlo k úspoře tří milionů korun. Pořádek je ale také věcí občanů.

„Každý měsíc apeluji na občany, aby si udržovali své okolí a aby dávali podněty. Mám takový pocit, že opak je pravdou. Vyvezou se kontejnery a do několika hodin je okolo kontejnerů opět nepořádek, vyhazuje se starý nábytek. Místo, aby někdo zvedl telefon a zavolal si za 100 Kč CHETES, který odveze do sběrného dvora starý nábytek apod., tak to vyhodí k popelnicím nebo někam za barák a jsou s tím potom zbytečné problémy, protože to už je začátek další skládky a ostatní se k tomu přidají a jsou z toho obrovské hromady. Naopak mnohem více platíme za sběrné dvory oproti minulému,“ shrnul úklid města starosta Zdeněk Hrkal.

Podzemní kontejnery v centru se osvědčily a v jejich výstavbě se dále pokračuje. Po delší době se také zavedly změny v parkovacím systému v centru města. Zavedené zóny kombinují parkování pro rezidenty s parkováním na kotouče během dne.

„Parkovací systém měl v prvopočátku obrovské množství odpůrců. Pokud bychom nezkusili parkovací systém, když se něco nezkusí, tak to můžeme odkládat rok, dva roky, budeme se ptát či něco dopilovávat, ale prakticky to nikdy nevyzkoušíme, takže v tomto směru jsme něco rozjeli – zavedli. Bylo spoustu nespokojených občanů, měl jsem nesčíslné množství konzultací s občany, kteří chtěli parkovat tuhle nebo tamhle a z velké části se požadavky občanů bydlících v daných lokalitách vyslyšely. Tzn., že parkovací systém se zavedl, rozjel a na základě diskusí s občany se dopilovával. Nikdy se nezavděčíme všem. Ale, co mám zpětnou vazbu, tak opravdu většina občanů je s parkovacím systémem spokojena,“ zmínil k parkování starosta.

Pokračuje vyhledávání lokalit vhodných jako odstavné plochy. Řadu podnětů také vedení získává díky pravidelným setkáváním s občany na radnici. 

Bytová otázka patří k velmi sledovaným nejen občany města, ale i případnými investory.

„Vynikající je, že se nám podařilo zprovoznit „Modrý věžák“ jako ubytovnu. „Hotel Modrý věžák,“ jak hrdě nazýváme. Do konce října by mělo být ve věžáku opraveno asi 40 bytových jednotek. Budou to malometrážní startovací byty pro mladé lidi či rodiny. Dále se opravuje i stávající starý bytový fond,“ přiblížil Hrkal.

Zahájena je také rekonstrukce prázdného domu v Mánesově 23. Řada lokalit je také pro soukromou výstavbu. Ta běží na Skalce nebo v Dukelské ulici.

Problémem se ukázaly lávky – v Hájích byla uzavřena a nad nádražím snesena. 

„Ta investice byla ve své podstatě mizivá, určitě ne 40 milionů. V současné době se projektuje nová lávka. Jakmile bude projekt hotový, tak budeme čekat na dotační tituly. A protože jsou dotační tituly, co se týká křížení infrastruktury, ať už je to kolejiště, silnice, atd., takže na toto jsou dotační tituly, které jsou až ve výši 80 procent,“ upozornil na možnost Hrkal.

Dofinancování ve výši 20-30 milionů korun by město mělo zvládnout. Město zatím dočasně upravilo obchůzkovou trasu na Švédský vrch. Připravuje se i výběrové řízení na nové veřejné osvětlení cesty. 

V Hájích byla již stavba předána.

„V první chvíli to měla být jen lehká oprava. V současné době dochází k odhalování jednoho kusu lávky za druhým a k postupné opravě. Oprava se již zahájila a když to dobře půjde, tak do konce kalendářního roku by opravy mohly být hotové,“ předpověděl starosta.

Pilotním projektem spustilo město také MHD zdarma na 6 měsíců.

„Za měsíc srpen se prodalo necelých 700 kuponů a za měsíc září, do současné doby, se jich prodalo 780. Výsledkem je, že okolo 1500 občanů města Cheb si zažádalo o tříměsíční jízdné, které jim bylo uhrazeno městem. Celkově náklady nedělají 800 tisíc. Počítali jsme s většími náklady. Jsem ale rád, že to občané využívají, až to vyhodnotíme, tak uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel téma Hrkal.

Již předtím zavedlo město dopravu na městské koupaliště na Dřenici zdarma a linka byla v sezóně hojně  využívaná. Dalším důležitým tématem je bezpečnost ve městě. Dopracovává se projekt na modernizaci kamerového systému, který by měl být zaváděn ještě v letošním roce.

Investice šly i letos do školských zařízení. Vznikly výtahy, opravené schody má 2. základní škola. 

„Samozřejmě jsme se i na školních budovách zaobírali věcmi jako je zateplení. Na 1. ZŠ na Skalce dochází k dokončení zateplení a je připraveno zateplení – projektová dokumentace pro 3. ZŠ, kterou bychom chtěli zateplit ve stejném stylu. Tzn. výměna oken a samozřejmě opláštění,“ řekl v úvodu rozhovoru místostarosta Chebu Michal Pospíšil.

Pokračují přípravy revitalizací vnitrobloků – připraven je Hradební a začínají práce na velkém vnitrobloku za Základní uměleckou školou.

„Tam by mělo také dojít k tomu, že by tam měla být kombinace parkování a volného času s tím, že bychom chtěli upozornit, že toto místo má také svoje genius loci, a to je bývalé židovské pohřebiště. Tam si myslím, že se nacházíme v památkové zóně a bude se k tomu muset přistupovat velmi citlivě. Na to samé byla zadaná územní studie v ulici Mlýnská a Křížovnická, to je tam, kde je dnes Svobodná škola. Tento vnitroblok si zaslouží, už i z hlediska turistického ruchu, určitě daleko jinou vizáž, než dnes nabízí,“ naznačil místostarosta. 

Probíhá i rekonstrukce parku Míru. Hned přes frekventovanou ulici Evropskou leží také vnitroblok Sadová, který na úpravy čeká dlouhé roky. Vést by tudy měla i cyklostezka.

„Která by spojovala úsek parku Sadová s Nádražím. Takže dojde, dá se říci, k dalšímu napojení nebo rozšíření této sítě. Samozřejmě poté to jsou cyklostezky, které jsou již na okraji našeho města. Je to cyklostezka ve třetí etapě, tzv. Cheb – Waldsassen, kdy letos na podzim dojde k vytvoření tunelu a přeložení silnice k hrubým zemním pracím a v příštím roce by měla být tato přeložka dokončena. Silnice, která dnes vede v zatáčce a kříží přímo cyklostezku, by měla být vedena nad tunelem,“ vysvětlil Pospíšil.

Byl také vysoutěžen dodavatel cyklostezky Podhrad – Háje, který ji vytvoří za zhruba pět milionů korun. Dočkají se i motoristé. Připraveno je výběrové řízení na opravy ulice Písečná.

„V jarních měsících by mělo dojít k rekonstrukci včetně vytvoření kruhového objezdu na ulici Písečná, Osvobození. Zahájení stavby předpokládáme příští rok a také dokončení stavby této rekonstrukce,“ potvrdil místostarosta.

Na popáté se podařilo získat dotaci na opravu kostelních schodů u ulice Kamenná, která by také měla projít rekonstrukcí. Řešení se hledá i pro ulici Havlíčkovu a okolí.

„Tam jsme přišli s tím, že nějaké pouhé zaplátování celý problém neřeší. Můžeme to udělat, ale celé území potřebuje přeplánovat, přeprojektovat. Momentálně je tam ve hře propojení kolem KC Svoboda na ulici Vodní mezi tzv. Americkým mostem a Lidlem. Dále je projektová dokumentace na vytvoření parkovacího prostoru na ulici Havlíčkova. Dnes je to území, které je zcela zarostlé nálety. Ty by měly být odstraněny a mělo by tam vzniknout parkovací místo právě pro to, když doprava bude svedena směrem k Lidlu tak, aby KC Svoboda mělo dostatek parkovacích míst,“ popsal Pospíšil.

Pokračovat by měla výstavba chodníku a cyklostezky v území Dolních Dvorů za ulicí Uhelnou. 

Na nové vedení pak čekají také velké projekty jako využití dominikánského Kláštera v Kamenné ulici nebo koupaliště na Krajince. Nabízí se využití peněz z programu Restart. Je ale potřeba mít projekty zpracované.

Nově město zavedlo pilotní projekt senior taxi. Bylo vydáno 224 průkazů seniorům a k vyhodnocení dojde na konci září.

„Už teď výsledky vypovídají o tom, že záměr se povedl a senioři to přivítali. Budu proto žádat Radu města o prodloužení senior dopravy v Chebu do konce letošního roku tak, aby budoucí zastupitelstvo potom rozhodlo o tom, zda vyhlásí či nevyhlásí výběrové řízení na poskytování služby pro seniory ve městě Chebu,“ prozradila místostarostka Eva Horná.

Celkově okolo 14 tisíc měsíčně, takže alokovaných 150 tisíc do konce roku vystačí. Využití bude i pro Univerzitu třetího věku, která začíná v říjnu. 

V sociální oblasti se dále řešily dvě důležitá témata – přesun denního stacionáře Mája a sloučení Domů s pečovatelskou službou v Dragounské a na Skalce. V případě denního stacionáře se tak děje z důvodu oddělení služeb podle požadavků ministerstva.

„Měl by být přesunut do Mateřské školky v Bezručově ulici. Je vydáno stavební rozhodnutí, změna užívání, a firma, která stavební práce bude provádět. Nastoupit by měla v průběhu měsíce října, protože do 30. září dobíhá výpovědní smlouva na prostory v mateřské školce,“ připomněla Horná. 

Slučování domovů pro seniory se v Chebu setkalo u části klientů a jejich rodinných příslušníků s nesouhlasem. Faktem je, že dojde ke snížení počtu lůžek o zhruba 95.

„Po přestěhování klientů z Dragounské 12 na Skalku. Po sloučení těchto dvou domovů, vzhledem k tomu, že Dragounská 12 je majetkem města, bude muset řešit, co s tímto objektem. Je zde snaha, nejenom u některých zaměstnanců, nadále poskytovat sociální služby v tomto objektu. Já sama bych to uvítala. V žádném případě nehodlám podporovat, ani nechci a nikdy to nebyl úmysl ani nikoho ze současného vedení, aby objekt byl využíván k něčemu jinému než k provozování sociálních služeb,“ dodala Horná.

Probíhají jednání s nejmenovanou organizací, která se zabývá sociálními službami. Ta by mohla v budoucnu prostory využít k provozování těchto služeb. Město také letos přispělo 200 tisíci na provoz hospicu sv. Jiří. 

Plnění rozpočtu města běží podle místostarostky Horné zatím na příjmové i výdajové stránce podle předpokladů. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy