Cheb: Rekonstrukce bývalé Městské policie ve Špalíčku finišuje (TV Západ)

V chebském unikátním souboru středověkých kupeckých domů, známém jako Špalíček, se dokončují vnitřní úpravy částí, které dříve sloužily jako sídlo Městské policie. Po letech nevyužívání začala v loňském roce náročná rekonstrukce, rozdělená na stavební část a restaurátorské práce.

dezinfekce

„Dnes jsme vlastně našli využití pro kanceláře investičního odboru. Do konce března by měly být dokončeny stavební práce a měl by se sem odbor stěhovat. Práce byly prodlouženy. Původně mělo být dokončeno do konce roku 2023, ale z důvodu prodloužení restaurátorských prací, které tento objekt vyžadoval, tak byly práce prodlouženy do konce března,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Stavební část zahrnovala v podstatě kompletní výměnu rozvodů vody, kanalizace, elektřiny i topení. Objekt je nově napojen na centrální vytápění. Zřízené bylo sociální zázemí včetně kuchyňky, nové povrchy jsou na podlahách a část oken byla vyměněna. V objektu se dokončují omítky a zbývá obložit kovová schodiště a dodat nábytek. Rozsáhlejší oproti původnímu plánu byly restaurátorská část.

„V zásadě šlo o sanace starých původních omítek a zajištění těch dřevěných hrázděných konstrukcí, napuštěním impregnace. A jsou tyto práce složité právě ve vztahu a ke kontrole Památkového ústavu. Samozřejmě i památkáři, ale i my se snažíme zachovat ten původní ráz, ale proto, aby ten objekt mohl být využíván, tak je třeba některé věci a technologie tam doplnit už z moderní doby,“ dodal Pagáč. 

Restaurátorská část vyšla na 1,7 milionu korun, stavební práce pak na 6,9 milionu korun.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy