Cheb: Pro průmyslový park 2 chce město strategického investora (TV Západ)

Úspěšný chebský průmyslový park bude mít za pár let pokračování v podobě další etapy. Pro zhruba 130 hektarový pozemek preferuje město strategického investora. Již probíhají jednání o budoucích možnostech a způsobu financování prvotní investice, která může činit odhadem 200 milionů korun.

dezinfekce

„Průmyslový park 2, který leží na východ od současného směrem ke křižovatce na „Ypsilonce,“ je naprosto klíčovým strategickým rozhodnutím pro budoucnost města. My po úspěchu prvního průmyslového parku, který je dnes téměř obsazen a vytvořily se v něm stovky pracovních míst, chceme postupovat trošku jinak. Tvorba dalších pracovních míst už pro nás není prioritou. Chceme jít cestou, a to jsme na Czechinvestu akcentovali, jednoho velkého strategického investora. Průmyslová zóna je naprosto ideální pro velkého investora. Je to vlastně největší dostupná průmyslová zóna v celé České republice. My bychom tedy byli rádi, kdyby, ať už Czechinvest nebo nějaký soukromý developer, přivedl do této zóny strategického investora, který by tu zónu nejenom zaplnil a vytvořil další pracovní místa, ale napomohl by i samotnému městu s dalším rozvojem, ať už se to týká zasíťování pozemků pro výstavbu bytových domů či navýšení kapacit ve školství a zdravotnictví. Jednalo by se o strategické spojení průmyslové zóny a města,“ zhodnotil vyhlídky starosta Chebu Antonín Jalovec.

Jednání s Czechinvestem nejsou exkluzivní, město si nechává prostor i pro jiné developery.

„My máme zjištěno, že sice přes Czechinvest část investic prochází, ale dnes už většina investic teče přes soukromé developery. Takže kdybychom se upnuli pouze na spolupráci s Czechinvestem, tak bychom se vlastně vymezili jenom vůči velmi úzkému segmentu potencionálních investorů,“ uvedl starosta.

Město chce i s ohledem na fakt, že náš region je strukturálně postižený, získat investora, který zde bude mít i výzkum a vývoj.

„Karlovarský kraj trpí velmi nízkou vzdělaností a velmi malým podílem lidí, kteří pracují ve výzkumu a ve vývoji. Právě samotní pracovníci Czechinvestu nám přímo řekli, že z vlády mají jako klíčové zadání pokusit se do Karlovarského kraje přivést nějakého velkého investora z této oblasti. Což by samozřejmě vyhovovalo i městu,“ potvrdil Jalovec.

Do roku 2020 bude na pozemcích hospodařit Školní statek, poté s nimi bude moci město nakládat. Přípravy ale mohou běžet již nyní. Několik investorů již také projevilo prvotní zájem. Láká je mimo jiné unikátní možnost vystavět až kilometr dlouhou linku. To umožní profil pozemku. Prodejem by město mohlo získat až 700 milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy