Cheb: Při archeologickém výzkumu byly nalezeny zděné zbytky V. pevnostního bastionu

Při archeologickém výzkumu, který probíhá v rámci stavby Rekonstrukce ulic Obrněné brigády a Valdštejnova, byly v liniovém výkopu vodovodu odhaleny zděné zbytky V. pevnostního bastionu. Tento bastion byl tradičně nazýván Bastionem u Horní brány, kterou svým tělesem chránil.

dezinfekce

Výstavba pevnosti započala po roce 1655 a přes různé modernizace trvala skoro sto let. Po polovině 18. století byl však pevnostní systém již zastaralý, proto byla pevnost v roce 1808 úředně zrušena a následně ve velké míře rozebrána a demolována. Právě na okruhu staršího barokního opevnění se nacházejí dnešní ulice Obrněné brigády a Komenského.

Archeologický výzkum konkrétně odhalil kontreskarpu vnitřního příkopu, který chránil Horní bránu. Druhé zděné těleso patřilo obvodové zdi kavalíru, což je vyvýšená vestavěná budova do bastionu zvyšující jeho palebnou sílu. V odhaleném kulturním souvrství se taktéž nacházelo velké množství dobových keramických fragmentů, které poslouží k dataci nálezové situace.

"Díky spolupráci s městem Cheb a stavební firmou IS, která provádí rekonstrukci, se nám podařilo zachytit a ověřit velice cennou část historie opevnění města Chebu, již jsme až doposud znali pouze z plánů, či jiných historických písemných pramenů," uvádí na svých facebookových stránkách Muzeum Cheb.

Zdroj: facebookové stránky Muzeum Cheb, p.o. Karlovarského kraje

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy