Cheb: Oslavy 30 let od sametové revoluce budou třídenní (TV Západ)

Blížící se kulaté výročí 30 let od sametové revoluce si v Chebu připomenou řadou akcí pro širokou veřejnost. Do oslav se připojí kulturní instituce i školská zařízení a město se otevře návštěvníkům.

dezinfekce

„My jsme chtěli, aby část populace, kterou oslovíme, koncem oslav byla co možná největší, proto jsme se rozhodli udělat oslavy velmi pestré, aby tam byly akce jak pro širokou veřejnost, tak i pro fajnšmekry, pamětníky událostí před 30 lety. Drtivá většina slavnostních akcí bude soustředěna do víkendu, který začíná pátkem 15. a končí nedělí 17. listopadu. Po všechny tři dny, což bude asi pro procházející lidi po pěší zóně atraktivní, bude probíhat promítání dobových materiálů z roku 1989 na čelní stěnu obchodního domu Prior, což už máme zasmluvněno. V následujících dnech se budou konat některé další zajímavé akce. V pátek jsme především zařadili akce, které jsou orientované na studenty. Takže nás čeká vystoupení studentů chebského gymnázia s jejich velmi zajímavým pásmem věnovaným 30. výročí 17. listopadu. Večer poté proběhne vystoupení v rokli u divadla, kde bude vystupovat pěvecký sbor Špalíček s dobovými písněmi a vše vyvrcholí koncertem Jakuba Děkana, který je známým interpretem hlavně pro mládež. V sobotu by pak měly následovat některé akce pro širokou veřejnost. První z nich bude setkání občanů Bavorska a Česka u Památníku - Obětem železné opony, kam jsem pozval starosty německých obcí – paní starostku ze Schirndingu a pány starosty z Waldsassenu a Neualbenreuthu, a měli bychom se tam společně setkat i se zástupci veřejnosti a vzpomenout, že letos je tomu 30 let, co padla železná opona a otevřely se nám hranice. V podvečer pak bude další akce pro širokou veřejnost, a to bude lampiónový průvod z náměstí k chebskému divadlu, kde bude následovat koncert známé skupiny Žlutý pes. Pro fajnšmekry máme akce v divadle, kde se bude konat komponované pásmo se vzpomínkami na období kolem 17. listopadu 1989 a následovat bude divadelní představení. Oslavy vyvrcholí 17. listopadu, kdy bych rád pozval širokou veřejnost na návštěvu již v dopoledních hodinách na Den otevřených dveří zde na radnici. V rámci toho někteří lidé poprvé v životě uvidí unikátní krovy, které zde na radnici máme a které doplňují koncept chebských krovů. Uvidí ale i reprezentativní prostory radnice včetně našich kanceláří, starostenského řetězu, pamětní knihy, atd. A vyvrcholením, nejslavnostnějším rámcem celých oslav bude večerní koncert Západočeského symfonického orchestru přímo zde u nás v Chebu, v divadle. Letos jsme se rozhodli obměnit tradiční Smetanovu Má vlast, která byla hrána v minulých letech. Letos se posluchači mohou těšit na velmi zajímavé symfonické zpracování předních rockových kapel, jako je Metallica, Queen a další podobné skupiny,“ vyjmenoval jednotlivé položky programu starosta Chebu Antonín Jalovec.

Podrobný program i další akce k 17. listopadu najdete na stránkách města www.cheb.cz, Kulturního centra Svoboda a na samostatných plakátech.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy