Cheb: O Máje každý jinak

Stanovisko místostarostky Gabriely Lickové k článku zastupitelů za ČSSD v listopadových radničních listech.

dezinfekce

Na příkladu zařízení sociálních služeb Mája a diskuse kolem jeho budoucnosti se ukazuje, že konstruktivnost a sebereflexe některým zastupitelům asi mnoho neříká. Odmítají připustit, že něco neuměli vyřešit. Zároveň vystupují proti každému řešení, které sami nevymysleli. Mluvím o zastupitelích zvolených za ČSSD. O problémech Máji se totiž ví od roku 2008. Byl tedy dostatečný čas, aby se snimi něco dělalo. Bohužel se tak nestalo a nyní má město, obrazně řečeno, nůž na krku. Musí do konce letošního roku navrhnout řešení a co nejdříve pak dát vše do pořádku. Jen pro připomenutí. Po celé minulé volební období a část toho současného (až do letošního jara) byla ČSSD členem chebské koalice, takže měla možnost a dostatečný čas zajistit v Máje zákonem požadovanou kvalitu. Nestalo se tak.

O co v Máje jde? Stručně řečeno, nesplňuje požadavky, které jsou na tento typ zařízení v současné době kladeny. Odbornou terminologií nesplňuje tzv. materiálně-technické standardy, které jsou kontrolovány při pravidelných inspekcích. Ty momentálně provádí Ministerstvo práce a sociálních věcí. Největším problémem, který inspektoři Máje opakovaně vyčítají, je nedostatek soukromí klientů. Prohřešků, byť ne už tak zásadních, je ale daleko více. Mája je bez výtahu, schodolez je velmi pomalý a u některých klientů budí strach. Koupelny nejsou uzpůsobeny pro potřeby klientů s horší pohybovou koordinací. Znovu připomínám. O těchto problémech se ví už od roku 2008.

Mája zajišťuje několik typů sociálních služeb – domov pro osoby se zdravotním postižením (DOZP), denní stacionář a odlehčovací službu. Jednou z podmínek, aby je mohla mít dále registrované, je právě splnění již zmíněných materiálně-technických standardů. O to nyní jde. Času na to, dát všechno do pořádku, je minimum.

Navrhli jsme proto přesunutí denního stacionáře do objektu Kamenná 40, kde jsou vhodné prostory a investice do úprav by nemusela být příliš vysoká. V současné době se tedy zpracovává projekt a řeší se administrativní záležitosti, které přesun umožní. Tím by se nám v Máje uvolnily další prostory pro DOZP. Mohli bychom díky tomu vybudovat dostatečný počet pokojů pro dva klienty, které by nahradily stávající třílůžkové. Vyřešil by se tak nejzásadnější problém, který nám inspektoři vyčítají a který ohrožuje budoucnost Máji.

Je zřejmé, že se jedná teprve o začátek. Některé kroky se musí udělat hned, ty další budou postupovat pomalu, s citem a podle zákona. Naším cílem je nejprve analyzovat skutečné potřeby jednotlivých klientů, odborně odhadnout potenciální budoucí potřeby a na základě případových konferencí (metoda sociální práce) sestavit každému klientovi dostupnou kombinaci sociálních služeb. Já osobně jsem se opatrovníkům a rodičům zavázala, že při tom bude zohledněn věk klientů i vazby mezi klienty.

Zastupitelé za ČSSD si asi ani nepřečetli zřizovací listinu Správy sociálních a zdravotních služeb Cheb. Jinak by ve svém stanovisku k Máje, prezentovaném v listopadovém čísle radničních listů, nedělali zásadní chyby a nezaměňovali jednotlivé služby, které Mája zajišťuje. V důsledku této elementární neznalosti pak dochází k matení veřejnosti. Pak je ještě druhá možnost. ČSSD se snaží vytvořit dojem, že současné vedení města chce zabouchnout dveře veškeré sociální pomoci. Opak je však pravdou. Snažíme se napravit to, co jiní zanedbali. Chceme, aby sociální služby měly takovou úroveň a kvalitu, která odpovídá potřebám současné společnosti. Spolupráci se rozhodně nebráníme. Z mého podnětu byla založena pracovní skupina složená ze zástupců rodičů a opatrovníků klientů i pracovníků zařízení Mája. Jednání s veřejností, kde k jejímu vzniku došlo, se ostatně zúčastnila i zastupitelka za ČSSD, paní Horná. Své kolegy o tom ale asi neinformovala. Spolupracujeme také s krajem, který mimo jiné každoročně rozhoduje o poskytnutí finančních prostředků z ministerské dotace na činnost Máji, ale i s nezávislými specialisty nebo s městy s bohatou zkušeností s chráněným bydlením, například Litoměřicemi. Pokud chce ČSSD skutečně spolupracovat, budu jen ráda. Začala ale trochu nešťastně.

Článek zastupitelů za ČSSD naleznete v listopadových radničních listech či na stránkách zde.


RNDr. Gabriela Licková, Ph.D., místostarostka Chebu


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy