Cheb: Nemocnice míří do 21. století

Největší změny od svého vzniku v roce 1910 prožívá v těchto dnech nemocnice v Chebu. V areálu finišují práce na dokončení pavilonu A, který začne sloužit pacientům už koncem roku. Spolu s ním do Chebu zamíří také moderní špičková technika a nový informační systém.

dezinfekce

“Zatímco jinde probíhají změny postupně, v Chebu jsou skutečně skokové,” potvrzuje MUDr. Josef Mašek, člen představenstva Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou zařízení v Chebu spadá.

V roce 2017 tak odstartovala demolice tehdejší administrativní budovy nemocnice, na jehož místě následně začal růst zcela nový pavilon za 480 milionů korun.

“Nejzásadnější změnou bude obrovský posun v komfortu jak pro zaměstnance nemocnice, tak pro pacienty. Navíc v samotném areálu přibude dalších 50 míst pro parkování, což zlepší i jeho dostupnost,” dodává.

V Chebu tak už v listopadu budou mít k dispozici zbrusu nové operační sály, novou porodnici, ale třeba i běžné pokoje které pacientům nabídnou lepší prostředí počínaje prostorem a konče sociálním zázemím. A to vše navíc doplní špičková technika za další stovky milionů korun.

“Již v těchto dnech se v Chebu například instaluje vybavení pro moderní centrální sterilizaci a postupně se budou i samotné operační sály osazovat další špičkovou technikou,” vysvětluje Mašek, podle kterého se tak z historické a sporadicky renovované nemocnice stane pracoviště na úrovni standardů 21. století.

Poslední zásadní změnou pak bude instalace nemocničního informačního systému, který propojí nejen jednotlivá pracoviště v chebské nemocnici, ale především umožní jejich datovou komunikaci s nemocnicí v Karlových Varech. To zlepší nejen práci s daty pacientů, ale také například nakládání se zdravotnickým materiálem.

“Z hlediska technických možností jde o posun který by se dal popsat jako když se přecházelo z legendárního textového editoru T602 na dnešní Word. Tehdy byl T602 špičkou a spousta z nás v něm dělala ráda. Dnes je ale návrat pro většinu lidí zcela nepředstavitelný. Nové systémy totiž nabízí více funkcí, více možností i větší kompatibilitu,” uvádí MUDr. Mašek.

S novým systémem navíc do chebské nemocnice přijde doslova datová revoluce. Software totiž umožní postupně přejít z papírové zdravotní dokumentace na elektronickou. Ta bude zabezpečena jak elektronickým podpisem, tak časovým razítkem, a postupně tak začnou mizet tuny papírových archivů, které nemocnice musí skladovat desítky let.

“Pro pacienty nemocnice pak bude naprosto zásadní zřízení nového webového portálu, díky kterému budou moci nahlédnout do své zdravotní dokumentace,” shrnuje zásadní posuny v chebské nemocnici MUDr. Mašek.

Na instalaci nového systému navíc nemocnice získala dotaci z evropských fondů. Díky ní z celkových téměř čtrnácti milionů korun uhradí 85 procent Evropská unie, zbytek pak Karlovarský kraj, který od nového systému očekává zásadní zlepšení zpracování dat i komfortu pro pacienty.


Zdroj: Vladislav Podracký, tiskový mluvčí KKN


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy