Cheb: Několik otázek pro starostu Mgr. Antonína Jalovce

Na začátku května byl na zasedání zastupitelstva zvolen novým starostou čtyřiačtyřicetiletý pedagog gymnázia Antonín Jalovec

dezinfekce

Přijdou s nástupem nového vedení a nové koalice nějaké zásadní změny ve fungování města?
Je logické, že s nástupem nového vedení k určitým změnám dojde. Možná to ale nebude úplně hned vidět. Radnice je tak obrovská zaoceánská loď, že změnit její kurz chvíli potrvá. Hned na začátek bych chtěl říct aspoň jeden příklad. V minulosti se začala připravovat řada velkých investičních projektů, jako byly městské lázně, rekonstrukce Lokomotivy nebo spalovna, ale moc se přitom neřešil jejich skutečný přínos pro občany našeho města a bohužel ani jejich financování. Já bych si moc přál, aby se dělaly jenom takové věci, které budou přínosné a zároveň se budou dělat maximálně efektivně.

Hned krátce po zvolení jste přislíbil, že zveřejníte svoje majetkové poměry a to samé uděláte při odchodu z funkce. Proč jste se pro tento krok rozhodl?
Starosta je podle mne natolik exponovanou osobou, že by občané měli mít kontrolu nad jeho majetkem. Chci, aby si každý mohl porovnat, co jsem vlastnil před nástupem do funkce starosty a po jejím opuštění, aby bylo vidět, že jsem nějak zázračně nezbohatl. Moje rodina vlastní byt, který jsme koupili v roce 2011 a za který nám ještě zbývá splatit přes 600 tisíc korun, a přibližně osm let staré auto. Finanční aktiva na dvou účtech a na stavebním a důchodovém spoření dosahují výše přibližně půl milionu korun. Na zastupitelstvu jsem vedle zveřejnění svých majetkových poměrů slíbil také to, že bezodkladně zanechám pedagogické činnosti na gymnáziu, což jsem splnil hned druhý den po zvolení starostou. Teď už jen doufám, že nebudu muset dostát třetímu slibu, tedy, že odstoupím z funkce okamžitě po případném obvinění z trestného činu, který by souvisel s mým politickým působením.

V novém vedení jste si trochu jinak přerozdělili kompetence. Pod Vás jako starostu nově spadají odbory investic a projektového managementu a rozvoje. Co bylo důvodem pro tuto změnu?
Zlepšit přípravu i vlastní realizaci investic je jednou z našich priorit. Tato oblast podle mne nefungovala úplně ideálně. Když jsem do své gesce přebral investice, tak jsem k tomu logicky přiřadil i odbor projektového managementu a rozvoje, který řeší plánování projektů včetně jejich financování.

Jedním z projektů, o kterých se hodně mluví, je rekonstrukce Lokomotivy. Chcete v něm pokračovat?
Je to obrovský projekt, podle studie má celkově stát skoro čtvrt miliardy. Nyní se dělá první část první fáze, což je hřiště s umělou trávou a některé další přípravné práce. Do toho už určitě nelze zasáhnout. Následovat má přístavba a úpravy sportovní haly. To je podle mne nejvíce problematická část a na tu se chceme podívat. Rozpočet se totiž během přípravy zvýšil téměř na dvojnásobek, a to mimo jiné v souvislosti s potřebou vybudovat kvůli nestabilnímu podloží opěrnou zeď. Chceme se zamyslet, jestli by nebylo možné levnější řešení, například jestli není možné ten objekt postavit na jiném místě. Projekt rekonstrukce Lokomotivy by podle mne mohl být celkově výrazně levnější. Mimo jiné i pro to, že šance na získání dotací, o kterých se dříve mluvilo jako o skoro hotové věci, není asi příliš velká.

Část nové koalice v minulosti také kritizovala záměr na výstavbu spalovny. Jaký bude její osud?
Rozhodnutí o případném vybudování spalovny musí předcházet zpracování koncepce nakládání s odpady v našem městě a také detailní ekonomický rozbor jejího fungování, který zatím zcela chybí. Nechci říct, že spalovnu úplně zavrhujeme, ale ekonomická analýza by musela jasně říci, že se to vyplatí.

Do Vaší kompetence spadá také městská policie. Plánujete nějaké změny?
Mám k její práci určité výhrady. Myslím, že problémy jsou částečně způsobeny poměrně špatnou personální situací. Není žádným tajemstvím, že u městské policie je dost významný podstav. Strážníci chybí. V první řadě tedy bude nutné městskou polici personálně stabilizovat. Následně bych chtěl trochu změnit její nasměrování. Aby se strážníci více věnovali takovým věcem, jako je čistota nebo dodržování pořádku. To se občanů dotýká určitě více než to, jestli někdo přetáhl povolenou dobu parkování. Od lidí občas slyším, že se do některých míst Chebu bojí chodit, protože tam potkávají různá individua a je tam nepořádek. To by se mělo určitě změnit.

V souvislosti se změnami ve vedení města a ustavením nové koalice došlo také k personálním změnám v dozorčích a správních radách firem a institucí, kde je město zastoupeno. Chcete se k tomu vyjádřit?
Samozřejmě. Už proto, že současná opozice to kritizovala, podle mne neprávem. Ty personální změny vycházejí z toho, že každá koalice potřebuje mít dohled nad děním ve firmách, kde má město majetkovou účast, v jeho nadacích i dalších subjektech, jejichž je členem. Změny jsou proto logické. Chci ale zdůraznit, že na rozdíl od minulé koalice jsme nechali poměrně dost postů i opozičním stranám. Do této doby neměla opozice ani jedno místo. Stejně tak jsme opozici nabídli místo i v redakční radě radničních listů, aby měli dohled nad jejich obsahem. To je opět novinka. Chováme se daleko velkoryseji než bývalá koalice, která nás teď z opozičních lavic kritizuje. Ale to se dá pochopit.

Zdroj: město Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy