Cheb: Na ZUŠ Open připravila škola téměř dvě desítky akcí (TV Západ)

Celorepubliková akce Základních uměleckých škol ZUŠ Open proběhla v úterý 30. května. Největší v našem kraji, chebská, se připojila také a připravila řadu vystoupení v centru města i na nádraží.

dezinfekce

„Dnešní den pod záštitou Nadace Magdaleny Kožené jsme se rozhodli připojit k akci na podporu Základních uměleckých škol. A ta akce se jmenuje ZUŠ Open 2017. To Open znamená, že se naše škola prezentuje směrem do veřejného prostoru. Proto jsme dneska připravili 19 vystoupení pro vás,“ uvedl při slavnostním zakončení akce ředitel Základní umělecké školy v Chebu Jiří Smitek.

Celodenní program zahájila škola v 7:30 před Městským úřadem vystoupením s názvem Tančíme pro hezký den. Představily se chebské mažoretky a podívat se přišli i zástupci města. Příjemným zpestřením pracovního dne se vystoupení stalo nejen kolemjdoucím, ale i těm, kteří zrovna pracovali na rekonstrukci Jateční ulice.

Před Galerií výtvarného umění i uvnitř se od 9 hodin střídal pěvecký sbor a flétnový soubor s houslovým a kytarovým souborem. 

Na chebském nádraží se pak konala akce Jedeme na ZUŠ Open. Na malé tanečnice s cestovními kufry se přišli podívat mateřinky, ale publikum tvořili i lidé čekající na spoj.

V sále školy se žákům základních škol od 10 a 11 hodin prezentovalo klavírní oddělení v pořadu Hudba nás baví, ale také saxofonové kvarteto.

V chebském muzeu probíhala výstava výtvarného oboru školy a od 13 do 17 hodin také výtvarná dílna pro děti. 

Na dvoře muzea si připravila škola Komedii o tom velkém chebském mordu.

Chebský hrad byl svědkem vystoupení s názvem Vracíme se do minulosti a své umění ukázali děti z tanečního oddělení.

Atraktivní a pro návštěvníky velmi příjemné prostředí Klášterní zahrady přilákalo řadu zájemců o Hudební manéž v rozkvetlé zahradě. Ve dvouhodinovém programu se prezentovali žáci hudebních oborů hry na kytaru, trumpetu a další. Komponovaný pořad měl i dvojici moderátorek. 

Slavnostní zakončení celého dne proběhlo na chebském náměstí za účasti Městského dechového orchestru s mažoretkami a taneční skupinou. Shodou okolností se v té samé době konala oficiální návštěva delegace z Vietnamské republiky, která se přidala spolu se zástupci města k průvodu. 

„Já bych chtěl nesmírně poděkovat všem učitelům naší školy, kteří se velmi aktivně zapojili do všech akcí, jak jsem již říkal, devatenácti, všem dětem, resp. žákům a studentům naší školy, kteří účinkovali v dnešním dni – opravdu velké díky. Byl jsem se téměř na všechny akce osobně podívat a klobouk dolů, co vlastně naši žáci naší školy umí. Na to bychom měli být hrdi,“ poděkoval všem Smitek.

„Já patřím mezi lidi, kteří nejsou umělecky nadaní. Když tančím, vypadá to spíše, jako předsmrtná křeč. Když něco vymodeluji, vím akorát já, co to mělo být. Když něco nakreslím, nevypadá to tak, jak by to mělo být. O to více oceňuji, že jsou mezi námi lidé, kteří to dokáží a kteří jsou umělecky nadáni. Ještě raději jsem, že u nás v Chebu máme základní uměleckou školu, která jim umožňuje jejich nadání dále rozvíjet. Proto velmi děkuji jak panu řediteli Smitkovi, tak všem učitelům základní umělecké školy a jejich žákům. Jste ozdobou tohoto města a jsem rád, že i vietnamská delegace vidí, co vše dokážete. Děkuji vám,“ přednesl svou zdravici starosta Chebu Antonín Jalovec.

Akce byla velkou přehlídkou schopností žáků i učitelů Základní umělecké školy v Chebu, kterou navštěvuje téměř tisícovka dětí. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy