Cheb: Na snesení lávky město ušetřilo miliony (TV Západ)

Závěrečný účet za snesení lávky přes železnici v Chebu je mnohem příznivější, než se čekalo. Třistatunovou železnou lávku dodavatel zlikvidoval za třetinovou cenu.

dezinfekce

„Jednak to bylo vynikající spoluprací se SŽDC a Českými drahami a také velkým úsilím nejen vedení města, ale pana místostarosty Pospíšila, který vedl intenzivní jednání o tom, aby se co nejvíce zlevnilo. Velké díky samozřejmě patří oběma společnostem, jak jsem již říkal, SŽDC a Českým drahám, ale velký díl úspěchu je také na našem investičním odboru – pana Michálka, který koordinoval veškeré práce. V prvotním rozpočtu bylo 40 milionů. My jsme to kritizovali a dali jsme do rozpočtu 15 milionů i přes to, že už jsme věděli, že se z 15 milionů několik milionů ušetří. Takže optimisticky jsme říkali, že cena bude možná okolo 10 milionů. Z toho, že se něco okolo milionu vrátí zpět za odkup šrotu - železa. Zbývající prostředky se samozřejmě využijí do investic, jak jsme v prvopočátku říkali, opravu a úpravu Švédského Vrchu a přístupu občanů na Švédský Vrch, ať je to cesta, veřejné osvětlení, bezpečnost či celková úprava. Takže část těchto finančních prostředků půjde tam, kam patří, tedy do úpravy Švédského Vrchu,“ slíbil starosta města Zdeněk Hrkal.

Dle smlouvy město zaplatilo firmě 4,1 milionu korun. Výluky, u kterých se počítalo s dalšími miliony, nakonec stály necelých 300 tisíc. 

Složitější situace panuje okolo druhé uzavřené lávky. Kovovou konstrukci, která se nachází mezi ulicemi Antala Staška – Dyleňská, nařídil statik uzavřít koncem ledna z důvodu havarijního stavu. Město počítalo s provizorními opravami a otevřením koncem dubna.

„To, co mi slíbili projektanti hned v prvopočátku, kdy jsme jednali o uzavření lávky, že projekt bude v horizontu do dubna, tak termín se neustále protahuje. Čekáme tedy na projektovou dokumentaci. Pak začne ihned oprava lávky,“ dodal Hrkal. 

Kromě časového skluzu se vyskytly se další problémy a poškození lávky postupuje daleko rychleji. Tím se musí původní projekt dopracovat. Město tak stojí před otázkou, zda za daleko větší finance realizovat dočasnou opravu, či lávku zbourat a nechat postavit novou.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy