Cheb: Na Integrované škole proběhla krajská přehlídka (TV Západ)

První ze tří plánovaných krajských přehlídek středních škol se uskutečnila ve středu 27. září na Integrované střední škole v Chebu. Další setkání určené žákům osmých a devátých tříd s prezentací nabídek učebních a maturitních oborů proběhnou v Sokolově a Ostrově.

dezinfekce

„Shodou okolností je toto objekt úplně nových dílen. Dnes se zde mohou seznámit s profesemi od elektrikáře, autoelektrikáře, automechanika, obráběče, zámečníka či klempíře. Sice zde nesídlí, ale má tu svoji expozici i naše houslařská škola. Což je taková specialita v chebském okrese. Je zde pochopitelně i Lesní škola ze Žlutic. Takže se zde mohou seznámit i s jejich činností. Svůj stánek má tady i logistická škola. Všechny školy, které v našem kraji nabízí buď studijní nebo učební obor, se tu dnes představují,“ uvedl radní kraje pro školství Jaroslav Bradáč.

„Naše škola nabízí perfektní prostorové zázemí, materiální vybavení a kvalifikovaný učitelský sbor. Dlouhodobě děláme absolventy, kteří jsou velmi intenzivně poptáváni na trhu práce. Z těch maturitních oborů bych určitě doporučil uchazečům obor strojírenství a obor mechanik – elektrotechnik. Oba jsou po čtyřech letech zakončeny maturitní zkouškou. Obrovská poptávka zaměstnavatelů – vysoká kvalifikace,“ zmínil některé obory ředitel Integrované střední školy Cheb Tomáš Mašek.

Žáky přivítali zástupci školy, kteří je prováděli po jednotlivých pracovištích a učebnách. A také po prezentacích ostatních škol. Celá republika se potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil v průmyslu i službách a problémy začínají už právě ve středním školství.

„Jen jedno číslo – v letošním roce do prvních tříd nastoupilo o 300 dětí méně než v roce předchozím, je to přibližně 2700 dětí. Když si uvědomíme, že jich bývalo historicky někdy i přes 4000, tak ten pokles je skutečně enormní,“ dodal Bradáč.

Dalším faktorem může být, že až 10 % žáků, kteří skončí základní školu na žádnou střední školu nejde. Není to povinné, a tak zůstanou doma s rodiči.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy