Cheb: Na 25 dvorcích probíhá festival plný kultury (TV Západ)

Ve středu 14. června začal v Chebu 15. ročník největšího uměleckého festivalu v roce – Chebské dvorky. Na 25 místech se rozběhl čtyři dny trvající program plný výstav, koncertů, divadelních představení a workshopů pod širým nebem i interiérech starého města.

dezinfekce

Od 15:30 se uskutečnila vernisáž výstav v klášterní zahradě a v 16.30 v Art Centru Galerie 4. Na přilehlém Františkánském náměstí pak proběhlo i slavnostní zahájení akce.

„Festival Chebské dvorky už dávno není malou akcí, ale pořád je nadstavbou pro desítky malých workshopů, vystoupení, koncertů, které takovými malými akcemi, které chci podporovat, právě jsou. Tady na divokém západě nám trošku chybějí tradice. Chebské dvorky svým 15. ročníkem už jednu takovouto krásnou tradici vytvořily,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec.

„Karlovarský kraj si samozřejmě uvědomuje tuto hodnotu této kvality. Proto třeba v koncepci rozvoje kultury  kraje je vlastně akce Chebské dvorky v Top 10, co kraj každoročně podporuje. Uvědomujeme si tu významnost festivalu a jeho nadregionální dosah,“ podpořil akci krajský zastupitel Vojtěch Franta.

„Vzhledem k tomu, že mojí věcí je také kultura, tak všemi deseti budu tyto akce podporovat. Protože vím, že zájem vzrůstá, zájem je krásný a je tady spoustu nádherných věcí, myšlenek a tak, jak to má pan Illek srovnané, tak věřím, že za tři roky, až Chebské dvorky budou plnoleté, tak to bude stejně krásné, jako před 14 lety a bude to stejně krásné, jako za dalších 15 let,“ popřál místostarosta Chebu Zdeněk Hrkal.

„Každý ročník připravujeme tak, aby si každý mohl najít tu svou parketu, ať už v oblasti výtvarného umění, hudby nebo divadla. Různorodost výstavy programu je velmi široká. Různorodost návštěvníků ještě širší, proto chápeme, že se nemůžeme zavděčit všem. Stále se učíme demokracii nejen v umění, ale i v mezilidských vztazích. Chebské dvorky jsou příležitostí k prokázání tolerance, ke svobodného vyjádření umělců, setkávání se s přáteli, ale i navazování přátelství nových. Já doufám, že nám bude přát počasí a že můžeme odpočítat začátek 15. ročníku. Pět, čtyři, tři, dva, jedna – právě byly zahájeny Chebské dvorky 2017,“ zahájil oficiálně akci ředitel pořádající Galerie4 Zbyněk Illek.

Středečním večerem provázela kapela Megaphone. Od čtvrtečního dopoledne se pak rozběhl program, který čítal na čtyři desítky položek. Hlavními taháky festivalu budou koncerty kapel Kieslowski a Mucha. Do Chebu se také vrátí Tomáš Klus, který zde vystupoval před lety tehdy jako ještě neznámý písničkář. Přehlídku zakončí představení petrohradské divadelní společnosti Teatr Novogo Fronta. Podrobné informace o programu probíhajícího festivalu najdete na stránkách pořadatele chebskedvorky.galerie4.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.06.2017 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy