Cheb: MHD zdarma se upraví, parkování v centru zůstane (TV Západ)

Změny pro řidiče i cestující Městskou hromadnou dopravou chystá město Cheb. Od srpna letošního roku zde běží pilotní program MHD zdarma pro všechny. A pět měsíců předtím byl zaveden nový systém parkování v centru.

dezinfekce

Za první tři měsíce MHD zdarma přitom zaplatilo město téměř 1,4 milionu korun nad rámec běžné dotace.

„My jsme se rozhodli, že systém upravíme, protože dle našeho názoru, člověk, který si solidně vydělává, je dospělý a pracující, tak není zapotřebí, aby mu město proplácelo časovou jízdenku. Nadále budeme pokračovat v proplácení u citlivých sociálních skupin, tzn. u seniorů nad 65 let, u dětí a studentů do 26 let. Proplácení u dospělých zrušíme. Takže proplácení, kde si lidé až do konce listopadu měli možnost nabít 90 denní kupon s platností do konce února, tímto vlastně skončí,“ potvrdil starosta Chebu Antonín Jalovec.

O budoucnosti sezónní linky na Dřenici, která byla v letošním roce také zdarma, se rozhodne až na jaře příštího roku. Podle nově schváleného materiálu Rady má město zaplatit dopravci v příštím roce 992 tisíc korun za zhruba 2.800 osob. 

Parkovací systém v centru začal platit od března letošního roku a po letech nastavil rozsáhlé zóny s rezidentním parkováním i parkováním na kotouč. I když během roku došlo ke sloučení některých zón, město chce systém dále pozměnit.

„Úpravy se týkají systému vydávání karet. Jsem rád, že odbor Správy majetku připravil variantu, která je k občanům mnohem příznivější, šetří jim čas a je pro ně úspornější. Občané už nebudou muset při žádání o novou kartu běhat mezi městskou policií a radnicí, ale vyřídí vše na radnici velmi rychle a na jednom místě. Což je jedna pozitivní zpráva. Druhá pozitivní zpráva pro občany je, že v průběhu roku 2019 plánujeme další úpravy, a to jednak rozšíření nebo spojení několika zón dohromady tak, aby občan měl možnost, sice nezastavit přímo před svým domem, ale v širším okolí, aby to místo vždy našel. Což souvisí s tím, že pořád ještě systém považujeme za provizorní a i v roce 2019 zachováme v nových zónách sníženou částku, kdy namísto 1.200 Kč za první parkované vozidlo, se bude platit pouze symbolických 100 korun,“ dodal Jalovec.

Změní se také podoba parkovací kartičky. Bude mít formát A6 a na druhé straně zalaminované karty budou parkovací hodiny. Pokračovat v příštím roce bude i služba Senior taxi. Za půl roku absolvovali senioři celkem 2700 jízd, v drtivé většině za zdravotními službami. Nově budou moci využít služby i obyvatelé okrajových částí města Chebu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy