Cheb: Město obdrželo studii na využití bývalých kasáren (TV Západ)

Desítky hektarů velký soubor pozemků po bývalých kasárnách na Zlatém Vrchu v Chebu nabízelo město do konce loňského roku zájemcům z řad developerů. Celé území chce město vyčlenit na vznik nové obytné čtvrti.

dezinfekce

„Až do konce roku 2020 běžela půlroční lhůta na předložení studií pro využití rozsáhlého území bývalých kasáren na Zlatém Vrchu. Obdrželi jsme jednu nabídku, která byla dále posuzována. Nejprve zasedla odborná komise, ve které byli i čtyři renomovaní architekti, kteří měli nabídku posoudit z hlediska kvality a v souladu se záměrem města. Komise konstatovala, že i když má určité výhrady, které je zapotřebí ještě dořešit, tak v zásadě je předložená studie vysoce kvalitní a doporučuje v ní dále pracovat a jednat s investorem o odkupu daných pozemků. Následně proběhlo i aukční kolo, kde byla potvrzena kupní cena ve výši 350 korun za metr čtvereční. Nyní vše bude předloženo do orgánů města, které by měly rozhodnout o dalším postupu. Tedy, zda s tímto investorem budeme dále jednat o odkupu pozemků, příp. soutěž či záměr zrušíme, vypíšeme znovu nebo jak budeme postupovat,“ vysvětlil stav záměru starosta Chebu Antonín Jalovec.

Lokalita je významná nejen tím, že je jednou z mála nevyužívaných v blízkosti centra, ale její zasíťování umožní pozdější přístup na Špitálský vrch, který je budoucí rozvojovou plochou města. 

„Studie zahrnuje velmi rozsáhlé území kolem 30 hektarů. Všichni oceňovali, že kombinuje několik typů bydlení jak bytové domy, tak různé vila-domky, dvojdomky či i solitérní rodinné domy. Zároveň je tam poměrně dobře rozpracováno napojení celé lokality jak z hlediska automobilové dopravy, tak dopravy pěší nebo cyklistů. Jsou tam poskytnuty prostory pro nějaké veřejné stavby, kde by příp. mohla být nějaká škola, školka či nějaké centrum služeb, atd. Celá studie byla hodnocena vysoce pozitivně. Je tam spousta námětů, že i kdyby nebyla využita takto, abychom v budoucnu podle ní postupovali,“ přiblížil obsah studie starosta. 

Od studie přes zahájení až po dokončení projektu uplyne podle města velmi dlouhá doba a postupovat by se mělo po etapách. 

„Jde o strašně dlouhodobý projekt. Samotný investor s lokalitou počítá - s jejím zastavováním a rozvojem, po dobu patnácti možná i dvaceti let. Vše by se odehrávalo v několika etapách. Na jednotlivé etapy by vždy byly uzavírány speciální smlouvy s nějakým harmonogramem a celkovou investicí do té lokality. Ale již dnes lze říci, že celková investice se určitě bude pohybovat někde výrazně přes miliardu korun,“ naznačil rozsah investic Jalovec. 

Pozemky leží v bezprostřední blízkosti centra Chebu a jsou situovány v jižním svahu s výhledem na město. Jejich zasíťování ale bude mimořádně nákladné. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy