Cheb: Letní bláznění oslavilo 10 let jedenáctým ročníkem (TV Západ)

Praha má přehlídku Letní Letná, Cheb má své Letní bláznění. Hudba, pantomima, žonglování i dětské představení pro celé rodiny proběhlo v areálu Krajinka po šancemi hradu od čtvrtka 20. července do soboty 22. července.

dezinfekce

Čtvrteční zahřívací program přinesl hudební dvojkoncert v šapitó. Jako první se představila funky kapela Red Hot Chilli Pepper revival Praha, která publikum dostala do náramné pohody. Na pódiu je poté vystřídala karlovarská formace Sidemen se zpěvačkou Emou s programem plným popových hitovek. 

Úspěch a návštěvnost akce, která se z větší části odehrává pod širým nebem, ovlivňuje počasí a tak pořadatelé z Kulturního centra Svoboda pozorně sledovali předpovědi. 

„Objednávali jsme, objednávali. Trošičku je to vachrlaté, úplně si nejsme jistí, že to dopadne, ale snad ano. Dnes se vyčasilo, stihli jsme všechno za krásného slunečného dne, takže doufáme, že i vyjde sobota s tímto s počasím, které máme dneska. No a samozřejmě, už se takhle scházíme na Krajince po jedenácté. První akci tohoto typu jsme realizovali v roce 2013 a od roku 2014 jsme k tomu přidružili takzvaný příměstský tábor, který děláme ve spolupráci s Chebským muzeem,“ prozradila dramaturgyně KC Svoboda Mirka Pavlíková.  

Páteční nabídku otevřelo představení dětí z příměstského tábora pořádaného Muzeem Cheb a KC Svoboda s názvem Cesta do pravěku, inspirované kultovním filmovým snímkem Karla Zemana. 

„My spolupracujeme na tom táboru samozřejmě s lidmi nejen z muzea, ale i s dramaturgyní z chebského divadla Martinou Pokornou, která je zároveň autorkou a režisérkou. K tomu jsou lektoři. A Martina letos přišla s nápadem udělat to právě hodně interaktivní nejen pro ty účinkující, ale i pro diváky. Takže se vypravili podél řeky, použili úžasný film Cesta do pravěku a využili právě řeku, kterou tady máme v tomto areálu, aby mohli zrealizovat toto představení,“ uvedla dramaturgyně. 

Kreativně s prostorem pracovaly i další soubory, které na Letním bláznění vystupovaly. Představení Les Clown SacraCircusu se ještě odehrálo na tradičním místě v amfiteátru. Soubor se inspiruje principy klasických i moderních clownů. Hlavní uměleckou osobností je herec, klaun, mim a choreograf Štefan Capko. 

„Se kterým vlastně spolupracujeme úzce, se šéfem tohoto uskupení se Števem Capkem, který nám pomáhá s dramaturgií celého festivalu a občas právě uvedeme v rámci tohoto festivalu nějakou tu premiéru. Tak letos to byla právě tato,“ přiblížila Pavlíková. 

Poetické novocirkusové představení pro nejmenší TutoCirku s názvem Hvězdář zavedlo diváky na magickou cestu po hvězdách. K vidění byla vzdušná akrobacie, jízda na jednokolce nebo hooping s mluveným slovem i poezií.

Po oba festivalové dny fungovala Aréna pro bláznění kde si návštěvníci mohli vyzkoušet nejrůznější žonglérské a akrobatické techniky. A kromě dětí se zapojili i dospělí. 

„To je obrovský úspěch. Já jsem za to strašně ráda, protože nejdřív to bylo zpočátku u těch ročníků velmi opatrné, že ti dospělí koukali na ty své děti, na ty své ratolesti, jak jim to jde, ale pak se začali zapojovat, což my jsme chtěli. My jsme chtěli, aby ta akce byla opravdu pro celou rodinu a pakliže jsou fyzicky schopní lidé, aby si to mohli vyzkoušet. A máme třeba tady partu tatínků, kteří chodí skoro každoročně pravidelně a posouvají se neustále v žonglování, což je bezvadné. Oni si můžou vyzkoušet nejrůznější cirkusové techniky žonglování, to je samozřejmě základ, s kužely, s míčky, s různými předměty, ale pak jsou i akrobatické záležitosti, hula hoop kruhy. Máme i závěsnou akrobacii, takže můžou si tak jako osahat a vyzkoušet. A v dnešní době je to docela módní záležitost pro mladé lidi, takže si myslím, že to je fajn pohyb a takový všestranné využití těla,“ vysvětlila dramaturgyně. 

Páteční večer obstaraly dva soubory. Akrobaté z AirGym Art Company v režii Ondřeje Holby předvedli špičkovou závěsnou akrobacii mezi nebem a zemí a diváků ukázali fantaskní svět umělců, kteří se nebojí létat.

Závěr patřil ohnivé grotesce Recombination skupiny Blackout Paradox, jež pojednává o snaze geniálního profesora XY ovládnout přírodní zákony a stvořit lepší a dokonalejší bytosti, než je lidstvo samo.

Sobotní program zahájilo ve 14 hodin loutkové Cirkusárium Divadla Toy Machine. Představení jako pocta kočovným loutkářům, jenž si tvořili trikové loutky, se kterými zaujali své publikum. 

Na dalším místě rozprostřela svou nabídku Kočovná herna s nostalgickými prvky. Ty byly v obležení dětí, zatímco dospělí mohli obdivovat fantazii tvůrců a detailní zpracování, barevnost a nápaditost náčiní.

Rychlá, svižná, komická, stručná, absurdní a trochu bláznivá dramata z každodenního života, ze snů, ale také z fantazie předvedla ve skvělé pantomimě parta herců profesionálního divadelního souboru Kozel ve fraku.

Již zmíněný TutoCirk si na sobotu přichystal další vystoupení, tentokrát s názvem Banana inspirované slavným dílem avantgardisty Andyho Warhola. 

Divadelně-cirkusová komedie Třeba to vyjde skupiny Koťátko zkázy přinesla růžový i černý humor a notnou dávku ironie.  

Závěr festivalové přehlídky zajistil jedinečný projekt vznikající speciálně pro ní. Premiéru a derniéru zároveň s názvem Fly v podání uskupení Varieté uzavřelo nabitý program, který podpořila řada organizací. 

„My to pořádáme jako Kulturní centrum Svoboda pod hlavičkou Západočeského divadla a samozřejmě je to velice finančně nákladné, takže jsme rádi, že město Cheb už od počátku, kdy jsme s touto myšlenkou přišli, nás podporuje. Dávají nám největší díl těch prostředků. Máme grant od Ministerstva kultury a od Karlovarského kraje, takže napříč těmi institucemi, což je bezvadné,“ dodala dramaturgyně Pavlíková. 

Bohatou obrazovou dokumentaci akci si můžete prohlédnout na facebookovém a instagramovém profilu Kulturního centra Svoboda Cheb.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy