Cheb: Lesy města se připravují na nový desetiletý plán (TV Západ)

Nový desetiletý plán hospodaření společnosti Lesy města Chebu počítá se zvyšováním zásob dřeva. Narozdíl od dřívějšího zalesňování jehličnatými monokulturami chce také pestřejší výsadbu s výraznou převahou listnáčů. Společnost hospodaří na třech lesních celcích.

dezinfekce

Nový desetiletý plán hospodaření společnosti Lesy města Chebu počítá se zvyšováním zásob dřeva. Narozdíl od dřívějšího zalesňování jehličnatými monokulturami chce také pestřejší výsadbu s výraznou převahou listnáčů. Společnost hospodaří na třech lesních celcích. 

„Aš a Cheb a dvacet katastrálních území, která se rozkládají právě v oblasti těchto dvou řečených obcí. Výměra těchto porostů je 2.167 ha. Roční těžba je v průměru kolem 10.000 m3. Z toho pramení potom i pěstební činnost a obnova lesa. Umělá obnova asi ve výši okolo 10 hektarů a potom opakovaná obnova ve výši tak zhruba dvou hektarů lesa. A s tím související i další výkony v lesním hospodářství. Druhý lesní hospodářský celek je v Bavorsku. Jeho název je Stadtwald Eger. Dá se říct, že to jsou dva komplexy lesa na jižním úpatí Dyleně,“ popsal jednatel společnosti Josef Kubát.

Lesy v Německu jsou velmi dobré kvality a využitelné na těžbu rezonančního dřeva a klapkoviny pro výrobu špičkových hudebních nástrojů. Složitější je v území pracovní činnost, platí zde přísné německé zákony i pro české zaměstnance společnosti.

„Je nutné respektovat jejich zákony. Hlavně o minimální mzdě. Lesníci jsou vybaveni překladem svých pracovních smluv a dalšími doklady, které jsou nutné k tomu, aby mohli v Německu působit. Jejich pracovní doba strávená v Bavorsku je evidována. Pochopitelně je jejich pobyt hlášen německé straně. Toto je rovněž přesně evidováno a podáváno,“ zdůraznil Kubát.

Česká část lesů je v dobré kvalitě, ale trpí značnou roztříštěností ploch. Asi dvě třetiny jsou určené pro hospodářské účely, zbytek pak pro zvláštní účely a porosty v ochranném pásmu SOOS u Františkových Lázní. 

„Lesní hospodářský plán na lesní hospodářský celek Lesy města Chebu na české straně zpracuje na období od 1.1.2018 až 2027 Lesprojekt Plzeň, a.s. Dvacátého pátého dubna je základní šetření na vytvoření lesního hospodářského plánu. V letním období nastoupí taxátoři, kteří provedou popisy porostů. Nečekáme žádné zvraty. Celé decénium předchozí, které právě končí, nebylo postižené naštěstí nějakými velkými kalamitami. Tudíž to hospodaření bylo poměrně slušné. Současný stav porostů je velmi slušný. Nečekáme nějaké dramatické zvraty ve vztahu k růstu zásob anebo k nějakým dalším ukazatelům, které by měly zásadní vliv na hospodaření v lesích jako takových,“ zhodnotil Kubát.

Z nájmu pozemků platí Lesy města Chebu ročně 7,5 milionu korun. Nad rámec těchto plateb firma hospodaří s mírným ziskem v řádu statisíců. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy