Cheb: Dvorky měly 17. ročník (TV Západ)

Galerie 4 v Chebu uspořádala již 17. ročník open air festivalu uměleckých projektů s mezinárodní účastí Chebské dvorky. Jeho slavnostní zahájení proběhlo ve čtvrtek 13. června v podvečer.

dezinfekce

„Odjakživa to byla místa velmi intenzivního společenského života, kde si hrály děti, kde posedávali starouškové, scházeli se sousedi a klábosili. Bohužel genius loci dvorků se v historii vytratil. Jednak díky válečné asanaci Chebu, která z dvorů udělala spíše dvory, kterým na radnici odborně a dost nehezky říkáme vnitrobloky, a jednak také díky tomu, že se změnil náš životní styl. Dnes ty dvorky máme hlavně jako odkladiště pro svoje plechové miláčky a sem tam nějaké hřiště. Moc děkuji organizátorům a také vám – divákům, že dvorkům navracíte jejich původní smysl - smysl společenského setkání a duchovního obohacení. Navíc ještě obohacení kulturou, která je často v rámci kraje naprosto jedinečná a velmi hodnotná,“ uvedl ve zdravici starosta Chebu Antonín Jalovec.

„Já přeji, aby centrum Chebu ožilo na tři dny a bylo příjemným zpestřením. Přeji, aby se Vám všechny výstavy líbily a všem, kteří vystavují, aby byli spokojeni. Krásné tři dny jsou před námi, děkuji,“ doplnila náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

„Každý ročník připravujeme tak, aby si každý mohl najít tu svou parketu, ať už z oblasti výtvarného umění, hudby nebo divadla. Různorodost výstav i programů je velmi široká, různorodost návštěvníků ještě širší, proto chápeme, že se nemůžeme zavděčit všem. Ale stále se učíme demokracii nejen v umění, ale i v mezilidských vztazích. Chebské dvorky jsou příležitostí k prokázání tolerance, ke svobodnému vyjádření umělců, setkávání se s přáteli, ale i navazování přátelství nových,“ přiblížil záměr pořadatelů ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek.

Kromě poděkování řadě sponzorů nezapomněl ředitel také ohodnotit nasazení všech pracovníků Galerie. A pak již došlo na tradiční odpočítávání začátku. Poté se představila kapela –123 minut. 

Na dvaadvaceti dvorcích představilo více než 200 vystavujících autorů zhruba tisícovku exponátů. Na zdech, plotech i zábradlích, ve vzduchu a na zemi se ocitl\ fotografie, malby, kresby, prostorové instalace a objekty. Představili se výtvarné a fotografické projekty studentů a uměleckých seskupení, obrazy a fotografie profesionálů i nadaných amatérů, divadelní představení, filmové projekce či koncerty, performance, prezentace nezávislých designerů a módních návrhářů. 

Nechyběly hry i soutěže pro děti. Výstavy byly přístupné po celý den. Každoročním vrcholem celých dvorků je sobotní vystoupení u Městské knihovny. Letos se představili Bratři v tricku a holektiv (opravdu v tricku a holektiv) se svou mysliveckou romancí říznutou cirkusovými a žonglérskými výstupy s názvem Lov. 

V roce 2020 se bude festival konat ve dnech od 11. do 13. června.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy