Cheb: Ceny tepla silně zatíží rozpočet města (TV Západ)

Od 1. dubna budou v Chebu odběratelé tepla od společnosti TEREA platit mnohem vyšší částky než dosud. Cenu 2.050 korun za GJ se díky nedávnému propadu cen plynu podařilo snížit a město připravuje některá opatření.

dezinfekce

"Poslední pokles cen umožnil hned od 1. května tuto cenu korigovat alespoň na 1 510 Kč za Gigajoule. Doufáme, že pokud ty ceny budou klesat i dále, tak v dalším období by ještě ten pokles mohl nějaký následovat. My už jsme se s německým spolumajitelem, firmou Gelsenwasser a.g., dohodli na dvou důležitých opatřeních. Jednak na tom, že nebude vyplacena dividenda za uplynulý rok a letošní finanční plán bude upraven tak, aby společnost nevykázala žádný zisk. Nicméně Zastupitelstvo, jak na návrhy koalice, tak na návrhy opozice, přišlo ještě s některými dalšími, dílčími opatřeními. K těm patří především možnost částečně sanovat cenu tepla z nerozděleného zisku z uplynulých let. A také jednat s německým spolumajitelem o tom, že bychom zapojili i vlastní prostředky do řešení této situace," popsal kroky města jeho starosta Antonín Jalovec. 

Město zároveň vnímá rizika příliš velkého zásahu do rezerv dodavatele tepla. 

"Riziko je v tom, že společnost momentálně, vzhledem k enormním výdajům za nákup plynu a stále ještě nižším zálohám od odběratelů, je v poměrně špatné finanční kondici a pokud bychom ty její rezervy zapojili  příliš rychle a vyčerpali je, tak by mohlo dojít k ohrožení její finanční stability,"  upozornil Jalovec. 

Kalkulované ceny tepla a ohřevu vody jsou silně regulované a dodavatelská společnost s cenou pro koncové zákazníky nemůže příliš hýbat. 

"Ač to lidé většinou nevědí, tak ta cena je poměrně přísně regulována, protože do cen tepla smíte započítat pouze oprávněné náklady, plus relativně nízký zisk. Všechny ceny jsou průběžně sledovány Energetickým regulačním úřadem a pokud by se někdo dopustil jakéhokoliv prohřešku, tak za to následují obrovské sankce," dodal starosta Jalovec. 

Jedním z největších odběratelů společnosti je město Cheb, které odebírá teplo pro svá školská zařízení, ale sportoviště, divadlo nebo samotný úřad. Už před zdražením tepla město ročně platilo mezi 15-20 miliony korun, nyní čeká výrazný nárůst plateb až v desítkách milionů, což silně zatíží rozpočet města. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy