Březová: Přehlídka nabídla tři dechové soubory a mažoretky (TV Západ)

Sobota 24. června patřila v Březové na Sokolovsku dechové hudbě a mažoretkám. Do zdejšího amfiteátru zamířila trojice orchestrů. Za horkého a slunečného počasí společně zahájily přehlídku dechových orchestrů pochodem s názvem Festival 77.

dezinfekce

Autor skladby Zdeněk Seifert ji složil před 40 lety ještě jako ředitel Kulturního domu. Jubilejních 50 let slaví v letošním roce i městský dechový orchestr. Ten tehdy vedl pan Brožovský, který se přehlídky osobně zúčastnil. Všechny přítomné i ty, kteří se znovuobnovené tradice nedožili, pozdravil i starosta města.

„Přeji jenom to nej. Všem tahounům – vážení, já před vámi smekám. Ještě jednou děkuji a potlesk všem pořadatelům a obětavcům, kteří to připravili,“ poděkoval Miroslav Bouda.

Jako první se publiku představily Dechový orchestr a mažoretky ZUŠ z Mariánských Lázní pod vedením manželů Koreisových.

„Na program jsme si připravili lehčí věci s mažoretkami, protože jsme byli v menším počtu, tak, aby to vůbec děti fyzicky vydržely hrát. Ráno už jsme totiž vystupovali 50 minut ve Františkových Lázních. Přeci jen ta pusa, musí se s tím opatrně tak, aby se to vydrželo, a přizpůsobit repertoár. Většinou lehčí věci s mažoretkami,“ popsal dirigent orchestru Josef Koreis.

Jako druhý se na pódiu objevil místní Březováček. Ten tvoří z hlavní části muzikanti z doby založení orchestru.

„Dnes jsou to už dospělí lidé. Po roce 1990, když pan Seifert zemřel, nebylo dlouho nic. Poté vyšla taková myšlenka, že bychom mohli založit novou dechovku. A tak je dechovka je na světě. V roce 2008 jsme zahájili činnost. Vybrali jsme si název Březováček, protože Březovanka byla Březovská desítka. Tato kapela má letos 9 let. Příští rok, pokud se dožijeme a budeme fungovat, budeme oslavovat 10 let,“ připomněl kapelník Březováčku Lubomír Boukal.

Domácí orchestr mažoretky nemá, a proto si je vypůjčil od kolegů z Kynšperka. Ty doplnily malé mažoretky ze Základní školy v Březové. 

Jako poslední se na festivalu představil vůbec poprvé Dechový orchestr ZUŠ Anny Marie Buxton z Úpice. Jeho kapelník patřil k zakládajícím členům zdejší dětské dechovky.  

„Protože my jsme sem přišli z vojenské hudební školy. Z našeho ročníku nás bylo šest. Ještě tady byl pan Dalibor Brožovský starší, a společně jsme tady začali vychovávat mládež. Protože tady žádná hudební škola nebyla. Z mládeže jsme postavili první dechový orchestr – dětský dechový orchestr, který působil tady na Březové,“ přiblížil doby vzniku současný vedoucí úpického souboru Zdeněk Tlučhoř.

Orchestr, který má za sebou řadu mezinárodních turné, se v současné době věnuje spíše hraní po republice. Změny prostředí města Březová si pochvalují.

„Já jsem ohromně překvapený, jak se z prostor, které já tady pamatuji – kino mělo obrovské předsálí, to je dnes náramně využité, tento areál tady vůbec nebyl vzadu, restaurace skvělá – já si myslím, že se to mimořádně povedlo,“ dodal Tlučhoř.

A vydařilo se i vystoupení posledního z orchestrů. Festival, který měl velkou konkurenci v souběžně konaných velkých akcích v regionu, nakonec podpořila i řada návštěvníků. Ti ocenili nejen přátelskou atmosféru, kdy měli možnost potkat kamarády, ale také skvělé zázemí akce. Většina z hostů přispěla také dobrovolným vstupným a podpořila tak druhý ročník probouzejícího se festivalu, který se s největší pravděpodobností dočká i svého pokračování.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy