Bečov nad Teplou: Kováři se budou dotýkat nebe

10. ročník Mezinárodního kovářského sympozia proběhne ve dnech 9. - 10. září 2017. Letošní téma je : Dotýkat se nebe.

dezinfekce

Druhý víkend v září budou Bečovem nad Teplou opět znít kladiva a kovadliny. Přípravy na desátý ročník „Mezinárodního kovářského sympozia“, který se bude konat pod záštitou hejtmanky Karlovarského kraje, jsou již v plném proudu. Téma letošního ročníku je: Dotýkat se nebe. Mohlo by se zdát, že se jedná o téma velmi těžké. Necháme se všichni překvapit. Dané téma kováři určitě uchopí z mnoha různých stran. Prvořadé vysvětlení tohoto tématu je sakrální tématika. Budou jistě vznikat „Andělé“, „Kříže“ či výtvory tzv. „světské“. Přijdou si na své také „šprýmaři“, kteří uchopí téma „Nebe“ s vtipem kovářům vlastním.

Když jsme se zeptali kováře Petra Kolduška (z Rokycan), co bude kovat parta z Dobřívského Hamru na bečovském sympoziu, odpověděl: „Nevíme, nemůžeme se domluvit, jelikož se „dotýkáme nebe“ každý jinak. Jeden, se dotkne nebe, když sní celou tabulku čokolády, druhý, když si dá dobrý oběd a zapije ho pivem a třetí, když objímá něžné pohlaví.“ Tato slova jsou zdárným příkladem, že téma vyhlášené pro letošní ročník Mezinárodního kovářského sympozia, je velmi zajímavé a krásné.

V loňském roce 2016 se tvořilo v Bečově nad Teplou na téma „Botanika“. Předpokládalo se, že budou vznikat výrobky s rostlinnými tématy. Bylo tomu tak. Vznikala umělecká díla s názvy „… tři oříšky…“, „Gladiola“, „Rej motýlů“, „Luční zvonky“, „Srdíčkový strom“. Našli se také „vtipálkové“, a tak vznikly výtvory „Bota pro Nika“ nebo „Květ POVOně – samec“ (kovali chlapci z Dobřívu)“ a mnoho dalších.  Za celé dva dny se u kovadlin vystřídalo 65 kovářů a po dvouhodinovém kování vznikala díla opravdu unikátní. Všechny umělecké výtvory jsou součástí již deváté skulptury zdobící malebné městečko Bečov nad Teplou. Devátá skulptura s názvem „Botanika“ se nachází v Bečovské botanické zahradě. Plastiku ze všech artefaktů vytvořil ve své kovářské dílně ve Vodné hlavní organizátor celé akce umělecký kovář Ivo Rudolf.  Plastika obsahuje 34 exponátů vytvořených rukama kovářů, dva umělecké výtvory kameníků, jedno dílo vybroušené sklářem a jedno dílo drátenické. Všem se výtvory moc zdařily. Kovaná socha ve tvaru „Niky“ (výklenku) je velkou ozdobou botanické zahrady.

Na 10. Mezinárodní kovářské sympozium do Bečova nad Teplou dorazí 75 umělců. Další skulptura bude obsahovat přes 40 uměleckých děl a bude ve tvaru velikého osmimetrového kříže. Kovaná socha, která bude odhalena v roce 2018 bude umístěna na nejvyšším místě v Bečově nad Teplou. Skulptura „Dotýkat se nebe“ se do slova bude dotýkat nebe a bude mít nejkrásnější výhled na malé bečovské údolí.

Přijeďte se druhý víkend v září dotýkat nebe. Buďte svědky, jak z tvrdého železa pod rukama ještě „tvrdších“ kovářů, vznikají krásná a něžná umělecká díla.


Zdroj: Bečov nad Teplou


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy