Bečov: Letošní kvítí obohatily doprovodné akce (TV Západ)

Slavnost květin a jara nazvaná Bečovské kvítí se letos uskutečnila 1. května na prostranství před radnicí. K dobré náladě přispěla i plzeňská folklórní skupina MLS. Akce se zúčastnilo 13 dětí, které vyrobily květinové vazby na libovolné téma.

dezinfekce

„Takže mají úplnou volnost. Tvoří vlastně obrazy z květin, z jejich hlaviček a skládají je do různých tvarů. Je to velmi překvapivé. Původně jsme se domnívali, že to bude na sv. Jiří, ale protože se to kryje s jinými akcemi v republice, tak jsme zvolili první květen. Takže tradičně 1. května můžete přijít do Bečova a vždy nás tady potkáte na náměstí, jak si hrajeme s kytičkami. Doprovodnou akcí byl program pro děti a předávání kompostérů pro občany města, protože jsme se rozhodli, že jim poskytneme tuto možnost a zdarma dostali kompostéry, do kterých mohou odkládat svůj biologický odpad. Záměrem bylo i snížit odvoz tohoto odpadu, který tedy do jisté míry je odpadem a do jisté míry úžasnou surovinou, kterou můžeme použít na zahradě,“ popsala starostka Bečova Oľga Haláková.

Město stálo pořízení kompostérů 22 tisíc korun. V případě zájmu přikoupí další. 

„Ráda bych ještě připomněla ty potvůrky malé, které pomáhají vlastně ten odpad rozkládat, takže kalifornské žížaly přibudou,“ slíbila Haláková.

Den před bečovským kvítím se město připojilo k akci Brána památek dokořán.

„Je to celorepubliková akce – projekt, který chce oživit památky na jaře. My jsme u této příležitosti otevřeli Základní uměleckou školu. Podívali jsme se na půdu, která se časem možná promění na nějaké užitné prostory. Pak jsme se podívali do archivu Základní umělecké školy, který je velice významný a čeká na zpracování. Poté jsme navštívili kulturní památky - kulturní památku vodárna, kde jsme jako město nově majitelem a která se stane výchozím bodem pro cyklostezku a parkoviště,“ vyjmenovala starostka.

U bývalé vodárny, kterou využívaly dráhy, město nechalo postavit několik informačních tabulí. Projekt je teprve na začátku, ale do budoucna by se mohlo místo stát dopravním uzlem. Hodit se záchytné parkoviště může hodit například na letošních bečovských slavnostech. 

„V letošním roce budeme slavit 130 výročí základní umělecké školy. Takže vše je stylizováno do hudby. Víkend 14., 15. a 16. července vlastně můžete zažít jakékoliv styly hudební, které tady zazní,“ pozvala Haláková.

Program třídenní slavnostní obsahuje jak vernisáž výstavy o historii Základní umělecké školy, tak setkání pamětníků, ale i oblíbený pochod bečovských a thalheimských spolků spojený s trhy. Pro děti se chystá pásmo pohádek. Zahrát přijede i virtuóz Václav Hudeček.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy