Aš: V Laritmě se představili vinaři i hudební skupiny (TV Západ)

Zajímavou akci uspořádalo Kulturní centrum Laritma v Aši v sobotu 20.května. Jednalo se o druhý ročník přehlídky Ašské sklepy.

dezinfekce

Ta ve spojení degustace vín a folklórní či folkové muziky nabídla návštěvníkům možnost posedět s přáteli ve venkovních prostorách centra, ale i navštívit zázemí včetně sklepních prostor.

„Máme tady šest vinařů – od těch profesionálních, středně velkých až po ty úplně malinké začínající vinaře. Máme tady letos šest vinařství. Ta vína jsou všechna z Moravy. Nebudeme nalhávat, že jsou odjinud. Nemáme tady zahraniční, máme tady jenom moravská vína. Každé je z jiné obce, z jiného místa. Takže i to se dá, pokud se v tom někdo vyzná, porovnat, že každé to víno má své zázemí. Ten účel této akce - toho vinařství je, že k té krásné hudbě, k tomu krásnému vínu, za kterým my musíme jezdit 400 km z Aše, protože nejbližší vinařství máme vzdálené 400 km, my nabízíme našim návštěvníkům to, že nemusí jet tak daleko. Uvidí a ochutnají vína od vinařů i s profesionálním výkladem - s věcmi, které s tím souvisí,“ popsal Robert Vyskočil, ředitel ašské Laritmy.

U vstupního prostoru dostali návštěvníci anketní lístky. Na ně pak vyplnili své hodnocení a tím se zúčastnili losování o hodnotné ceny. Ty věnovaly sponzoři, vystavující vinaři i pořadatelé. 

Jako první se na pódiu představili členové dudáckého souboru Schumák ze Základní umělecké školy v Aši. Ty pak vystřídalo dámské folkové trio Přelet M.S. z Blovic.

Velké očekávání pak vyvolala cimbálová muzika Stupava z Dolních Bojanovic. 

V letošním roce byl veřejnosti zpřístupněn jen sklep v Kulturním centru Laritma a nové únikové schodiště, ze kterého je vidět na řadu míst Aše.

Pořadatelé očekávali větší zájem, ale dvě stovky návštěvníků svého rozhodnutí určitě nelitovaly. Akce byla navíc jedna z posledních před plánovanou pokračující rekonstrukcí areálu Laritmy. Po třídenních Ašlerkách v půlce června by do areálu měli nastoupit dělníci. 

“Zhruba za tři týdny začne rekonstrukce druhé části budovy, kam se má přestěhovat Základní umělecká škola – ZUŠka. Vlastně i ten sklep bude sloužit samozřejmě jako zázemí - jako sklady jak pro tu část toho kulturního centra, tak samozřejmě i pro tu ZUŠku – Základní uměleckou školu. Takže ten sklep tak, jak je dnes v tom stavu, v jakém ho opustil kdysi národní podnik Aritma, je možnost vidět vlastně naposledy pro veřejnost,” uvedl Vyskočil.  

Původní projektované náklady se pohybovaly na úrovni 66 milionů korun, ale ze soutěže nakonec vyšla částka 47 milionů. Pokud vše půjde podle plánu, s rekonstrukčními pracemi by se mělo začít v červnu. Termín dokončení je stanovený na květen příštího roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy