Aš: Kamenný most u radnice bude mít 300 let

Most nedaleko radnice je nejstarší stavbou v Aši.

dezinfekce

Most je z roku 1724. Za sedm let to tedy bude tři sta let od jeho výstavby. Už několik desetiletí nefunkční most kdysi sloužil k překlenutí příkopu mezi starým a novým evangelickým hřbitovem. Po zrušení hřbitova a jeho likvidaci v 70. letech minulého století, kdy se tu vystavěly tenisové kurty, je most nefunkční.

Most byl vystavěn z lomové břidlice, dlouhý je 9,75 metru, široký 4,6 metru. Jeho jediný oblouk má rozpětí 3,25 metru a výšku 3,2 metru. Celková výška mostu (k hornímu okraji zábradlí) činí šest a půl metru. Most je opatřen zděným zábradlím, šířka samotné mostovky činí 3,5 metru.

V současné době je zchátralý, z mostního oblouku i stěn se uvolňují kameny. Památkově chráněný je od roku 1987.

Obnova této na Aš unikátní stavby je součástí projektu nazvaného Park historie, který zahrnuje kromě mostu také jeho širší okolí, ohraničené ulicemi Kaplanka, Na Příkopech a Okružní.

Koncepci rekonstrukce mostu řeší restaurátorský záměr. Předpokládá se v něm odstranění betonových madel a svodů vod a jejich nahrazení řešením, odpovídajícím původnímu charakteru stavby. Nejbližší okolí bude upraveno - okolní terén se zbaví náletové zeleně, sníží se úroveň terénu u spodní části mostu, obnažena bude původní dlažba na mostovce. Madla budou zrekonstruována z kamenného materiálu, chybějící části mostu se dozdí, počítá se také s očištěním a konzervací povrchů. Stávající asfaltový chodník vedoucí pod mostem bude nahrazen dlažbou, která je vhodnějším materiálem .

"Zahájení prací není na pořadu dne. Park historie je záležitost za cca 80 miliónů korun. Vyhledáván je proto vhodný dotační titul, který by umožnil realizaci tohoto obřího projektu, včetně zde popisovaného kamenného mostu, ojedinělého symbolu staré Aše," sděluje Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši.


Zdroj: město Aš


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy