Aš: Divadelní festival Ašlerky měl 19. ročník (TV Západ)

Již 19. ročník divadelně-hudebního festivalu Ašlerky začal ve čtvrtek 15. června v ašském středisku Laritma. Třídenní akce nabídla zábavu pro děti i jejich rodiče. Akci pořádá spolek Karel Ašler.

dezinfekce

„Nabídne představení Základní umělecké školy – těch je spousta, protože máme asi 100 členů divadelních souborů. Ale nabídne také profesionální a poloprofesionální divadelní představení. Je to vlastně z celé České republiky – Jižních Čech, z Prahy, ze Severních Čech, odevšad,“ uvedla Anna Pokorná, náměstkyně Karla Ašlera.

Prostory Kulturního centra Laritma nabídly možnost vystoupení ve vícero místech, a tak program mohla volně navazovat. Kromě řady amatérských souborů přijeli i renomované skupiny jako Toy Machine nebo Kejklířské divadlo Vojty Vrtka. 

„Profesionální soubory vybíráme podle toho, jak je máme rádi. Takže někteří jezdí každý rok, někteří mají chvíli pauzu, ale ne proto, že je nemáme rádi, ale že se to tak úplně nepodaří, a zase se k nám vrací. Celým festivalem propluje téma - letos to bude hledání Karla Ašlera. Nebo spíše znovuhledání, protože my jsme ho před těmi 19 lety vždycky hledali, pak jsme na to nějak zapomněli a teď máme chuť ho zase najít. My ho asi najdeme,“ věří další náměstkyně Karla Ašlera Pavla Hošková.

Na tři stovky účastníků festivalu se předvedlo v celkem v téměř třech desítkách vystoupení nejrůznějších žánrů. Nechyběly také divadelní dílny pro studenty gymnázia i základní školy. Vstupní prostory Laritmy zdobily práce dětí na téma Ašlerek. Pořadatelům vypomáhá řada nadšenců, ale mají také oficiální podporovatele.

„Tak z té finanční pomoci musíme zmínit grantový systém města Aše a Karlovarský kraj. Potom z těch lidí, kteří jsou kolem nás, nedokážu teď jmenovat jednotlivce. Ale jsou to lidé, kteří zajišťují webové stránky, lidé ze Základní umělecké školy Roberta Schumanna v Aši, a prostě lidé ve městě, kteří nás tak jako podporují, ptají se a hlavně chodí,“ poděkovala Hošková.

Organizátoři se po skončení začnou připravovat nejen na další, jubilejní ročník, ale také na podzimní přehlídku.

„Kromě toho, že pořádáme Ašlerky, pořádáme také malá divadelní odpoledne nebo večery. To vždy dáváme vědět na našich webových stránkách nebo v novinách nebo kdekoliv, takže to Ašáci znají. Kromě Ašlerek máme ještě další divadelní festival. Ten se jmenuje Dušičky. Je v období Dušiček a je to takový mladší sourozenec,“ doplnila Pokorná.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy