2004 – Sokolov: Na investice a opravy má jít letos 90 milionů korun (TV Západ)

Zhruba 90 milionů korun je v letošním rozpočtu Sokolova vyčleněno na velké opravy a investice. Mezi největší akce bude patřit například rekonstrukce výškového obytného domu anebo další úpravy lokality mezi ulicemi Vítězná a Husitská.

dezinfekce

Sokolov bude v letošním roce hospodařit s rozpočtem přesahujícím půl miliardy korun. Kvůli neustále rostoucím mandatorní výdajům ale půjde na investice pouze necelá pětina prostředků.

„Můžeme říci, že pomaličku ty obce v podstatě dělají z části pošťáka peněz. Můžeme si to ukázat na školách, například na školy, to znamená školy základní, abychom byli přesní a mateřské školky stojí 140 milionů korun a v této položce je rozhodující položka právě platy. A o těchto penězích nerozhoduje město, ale rozhoduje stát, takže na to my nemáme žádný vliv,“ přiblížil místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Město původně počítalo s tím, že v průběhu letošního roku bude muset kvůli zpřísněné hygienickým normám zrekonstruovat nákladem 30 milionů korun jednu ze sokolovských školních jídelen. Novela zákona ale termín posunula až do roku 2007, takže radnice s opravou ještě počká a mezitím se na ni bude snažit sehnat dotaci. Největší letošní investicí tak bude příprava dalších parcel na výstavbu rodinných domků a víceúčelových domů v lokalitě Husitská Vítězná za dvacet milionů korun.

„Můžeme říci, že to sice bude stát dvacet milionů korun, ale očekáváme do příjmu něco okolo deseti milionů korun z prostředků Phare CBC 2000. Takže počítejme, že nás to sice bude stát 20 milionů korun, ale Sokolováky nebo poplatníky jenom 10,“ popsal místostarosta. 

Na základě nedávného závazku Zastupitelstva půjde letos 13 milionů korun do oprav městských komunikací a chodníků plus zhruba dalších deset do rekonstrukce vodovodu. Celkové opravy se v průběhu roku dočká také další, v pořadí již třetí ze sedmi výškových obytných domů ve městě. 

„Byla to dlouhá diskuse. Začali jsme licitovat, že jsme chtěli udělat rovnou dva nebo tři věžáky najednou. Rozpočet nám dovolil v podstatě dát na tuto akci 6 milionů korun. Zbylé, můžeme říct, že ten věžák ale bude stát kolem patnácti, sedmnácti, odhadujeme ceny, tzn. peníze musíme sehnat buď s dotací, nebo musíme sehnat od Sokolovské bytové. Takže počítáme, že když to dobře dopadne, uděláme jeden. A pokud dotace budou větší, možná i dva. Ale to už by bylo takové spíše přání, ale není zatím podložené čísly. Čísly je položený jeden věžák,“ uzavřel Dvořák. 

V letošním roce vyrostou v Sokolově také první dva kruhové objezdy, které nahradí frekventované křižovatky u Městského úřadu a polikliniky. Na financování této akce se bude město spolupodílet částkou čtyř milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy