2004 – Sokolov: Architekti představili koncepci rozvoje zelených ploch (TV Západ)

Koncepce rozvoje parků a zeleně v Sokolově byla minulý týden představena v zasedací síni zdejšího Městského úřadu. Bližší podrobnosti se dozvíte v následující reportáži.

dezinfekce

Zahradním městem s řadou parků, zelených ploch a vycházkových tras se má Sokolov stát v následujících letech. Taková je představa skupiny architektů, kteří pro sokolovskou radnici zpracovali koncepční studii úprav krajiny v samotném městě i jeho blízkém okolí. Studie za zhruba půl milionu korun je zatím pouze vizí, na základě které by se měly realizovat jednotlivé konkrétní projekty.

„Já si myslím, že rozhodně musí navazovat určitá politická rozhodnutí, musí navazovat pravděpodobně asi definování určitých věcí v Územním plánu. Doufám, že skutečně v novém Územním plánu a potom samozřejmě částečně souběžně, částečně až potom, můžou nastat jednotlivé kroky, cílové projekty, kdy jedno konkrétní místo se začne nějakým způsobem projektovat, shánět peníze a začne se zastavovat, nebo zalesňování nebo naopak kácet atd.,“ vysvětlil Roman Koucký, spoluautor studie. 

Studie vytyčuje území, která se mají v následujících letech přeměnit do podoby kulturní krajiny. Podle názoru architektů je přitom již nyní v Sokolově zeleně dostatek, zapotřebí jí bude pouze upravit.

„Já si myslím, že je zásadně potřeba říct, že stačí pohled na leteckou mapu kteréhokoliv města v ČR včetně Sokolova, aby bylo evidentní, že ta mapa je převážně zelená. To si myslím, že je úplně to nejdůležitější, co je potřeba říci. Že se musí vysazovat potom asi není nejmenších pochyb. Ale že se musí taky kácet a to hodně, to už si mnoho lidí neuvědomuje. A velmi svým tvrdým vystupováním například proti kácení, to znamená proti ozdravení určitých ploch, tu věc zdržují a komplikují,“ přiblížil architekt. 

Podle představ architektů by kolem Sokolova měla vést okružní, více než 16 kilometrů dlouhá trasa s osmi důležitými body po obvodu. K těmto zajímavým místům má z centra města hvězdicovitě směřovat osm radiálních, křestními jmény nazvaných, cest, díky kterým vznikne celá řada kratších vycházkových tras. Každá z nich má přitom mít své téma i scénář. Například sportovně zaměřená cesta Michal spojí střed Sokolova s budovaným aqua parkem u stejnojmenného jezera.

„Ten první záměr byl - vytvořte nám projekty jednotlivých lokalit. A protože jednotlivé lokality se sebou nesouvisely a nebyly prostupné a neměly návaznost, tak jsme se postupně dostali tam, kam jsme se dostali. A já jsem hrozně ráda. To mě tedy nesmírně těší, že vznikla ta okružní cesta na hraně a je to okolo Sokolova, protože ta cesta nabízí strašně moc. Na té cestě můžou být různá zastavení a ta se zase můžou různě tvářit a zase už je to otázka dalších studií a dalších projektů,“ doplnila vize spoluautorka studie Milena Nováková. 

Sami architekti ale říkají, že některé konkrétní projekty bude možné realizovat v poměrně krátké době, zato jiné potrvají i několik desetiletí. Mezi relativně nejjednodušší a finančně nejméně náročné by přitom měla patřit například přeměna areálu Bohemie za autobusovým nádražím na rekreační a dětské hřiště s pohádkovým lesem nebo úprava parku pod nemocnicí.

„Já to tam cítím, protože se tam přesunuje velké množství obyvatel a v podstatě asi po několika vrstevnicích a neexistuje to radiální propojení,“ přiblížila Nováková. 

Tato koncepce se má stát také jedním z podkladů pro nový Územní plán města, který by se měl v krátké době začít zpracovávat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy