2004 – Cheb: Oční stacionář získal troposkopický přístroj (TV Západ)

Nový troposkopický přístroj za 320 tisíc korun začal minulý týden sloužit malým klientům chebského stacionáře pro děti s očními vadami. Přístroj tomuto zařízení věnovalo občanské sdružení Život dětem, které mimo jiné pořádá dnes již tradiční sbírkovou akci nazvanou Srdíčkový den.

dezinfekce

Troposkop se používá pro nácvik jednotného binokulární vidění u dětí ve věku již od tří let.

„Jsou to děti, které jsou šilhající a které jsou tupozraké především. A pomocí tohoto základního diagnostického a terapeutického přístroje se snažíme tato postižení odstranit,“ popsal ředitel Očního stacionáře Robert Plachý. 

Darovaný troposkop je nejmodernějším typem, který je momentálně na trhu v České republice nabízen. Ve stacionáři přitom nahradil dnes již zastaralý přístroj z padesátých let minulého století.

„V podstatě je velmi problematické na něj sehnat nové součástky, pokud se porouchá. A druhá věc je, že nebyl náš. Máme ho zapůjčen a teď vlastně ode dneška máme ten základní ortoptický přístroj vlastní, díky občanskému sdružení Život dětem,“ popsal Plachý. 

Představitelky sdružení navíc všechny přítomné ujistily, že předáním troposkopu jejich spolupráce s dětským stacionáře zdaleka nekončí.

„Ano, to je pravda, to je první kontakt a my budeme samozřejmě rádi stacionáři pomáhat i nadále. Už jsme se tady domluvili, že bychom přispívali zhruba milion až 1,4 milionu korun ročně s tím, že samozřejmě v této sumě už je tento předmětný přístroj. Takže teď nám tam bude zbývat zhruba asi 1,2 milionu ročně,“ uvedla ředitelka sdružení Život dětem Anna Kovářová. 

Chebský oční stacionář má v současné době dvacet malých klientů především předškolního věku, přičemž dalších deset dětí sem dochází ambulantně. Zařízení je příspěvkovou organizací města, které na jeho provoz letos přispívá částkou více než čtyř a půl milionu korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy