2004 – Cheb: Kašna u Špalíčku dostane svou historickou podobu (TV Západ)

Původní podobu s hrazením vysokým zhruba dva metry bude mít po skončení rekonstrukce kašna se sochou divého muže ve spodní části chebského náměstí, kterou v současné době restaurují akademičtí sochaři Marcel Hron a Jiří Fiala.

dezinfekce

Kašna byla při řadě úprav náměstí postupně obestavěná a výška hrazení se proto v některých místech snížila téměř o celý metr. Původní podobu jí mají nyní vrátit terénní úpravy okolí.

„V podstatě by se jednalo o odkrytí kašny v původní historické podobě. Nám to přináší trošku komplikaci, že bychom prostě přístup k této kašně museli zpřístupnit pomocí schodů,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Zajímavý objev již přineslo také restaurování druhé horní kašny na náměstí se sochou rytíře Rolanda. Počátkem letošního roku objevili restaurátoři její původní dlážděné dno, které zřejmě pochází z poloviny čtrnáctého století, tedy z doby, kdy dřevěnou kašnu sloužící jako pitný zdroj nahradila kamenná. 

Původní dno ležící 60 až 80 centimetrů pod dnešním povrchem bude ale pravděpodobně pouze podrobně zdokumentováno a pak opětovně zakryto. Rekonstrukce obou kašen měla podle původních odhadů stát více než tři miliony korun, ale kvůli některým neplánovaným pracím, například úpravám okolí spodní kašny, se náklady zřejmě o něco navýší.

„Možná, že s minimálním navýšením prostředků by se mohlo počítat, ale materiál, který bychom použili, je ze zdrojů města, takže na materiálu bychom ušetřili a ten je nejdražší v tomto případě,“ přiblížil starosta. 

Rekonstrukce obou kašen má být hotova nejpozději do začátku července, kdy bude ve městě probíhat tradiční festival FIJO. Ani původně neplánované opravy by přitom tento termín neměly ohrozit.

„V žádném případě. To je, to je podmínka číslo jedna, protože FIJO v tomto roce daleko významnější, dá li se říct, je to takový mezník. A kdybychom neměli mít kašny, tak to FIJO by bylo poloviční,“ zdůraznil Svoboda.

Rekonstrukce kašen na chebském náměstí začala v prosinci loňského roku, kdy byly po provedení sond obě středověké památky rozebrány.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy