2003 – Sokolov: Zůstane jen jedna školní jídelna (TV Západ)

Maximálně v jedné ze sokolovských školních jídelen se bude od počátku příštího školního roku i nadále vařit. Důvodem jsou přísnější hygienické normy, které budou platit od poloviny roku.

dezinfekce

Rekonstrukce všech stávajících jídelen, které by musely mít například bezdotykové baterie nebo oddělené místnosti pro přípravu různých pokrmů, by totiž město stála několik desítek milionů korun. Radnice si proto nechala zpracovat variantní studii, z níž vyplynulo, že optimálním řešením je zachování jedné centrální vývařovny na 1. základní škole a přeměna ostatních jídelen pouze na výdejny. I tato varianta je ale značně nákladná.

"Ty náklady jsou vyčísleny zhruba na 25 milionů korun maximálně. My se domníváme, že by to byla částka, která by se pohybovala kolem dvaceti milionů korun," spočítal místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Město proto zvažuje nabídku jedné z firem specializujících se na velkokapacitní přípravu jídel, která chce do všech škol dovážet chlazené obědy a tam je pouze ohřívat a vydávat. Výhodou tohoto řešení je podstatně nižší vstupní investice.

"Ty náklady by byly asi tak do těch pěti milionů korun a byly by to náklady na předělání všech těch stávajících jídelen na výdejny. Nicméně počítáme s tím, že bychom platili jistě nějaké peníze navíc na provozní náklady, případně na zvýšení mezd těch pracovníků, případně na manažerskou odměnu za know-how té firmy," popsal místostarosta. 

Specializovaná firma by také převzala část ze současných zhruba padesáti zaměstnankyň jídelen, zbytek by stejně jako i v případě druhého řešení přišel o práci. Zachována by naopak měla zůstat cena jídel. Rozšířit by se měl jejich výběr.

"Ta cena by byla v obou případech, to znamená, pokud bychom ho řešili my ve vlastní režii i firma EUREST, tak by byla pro ty strávníky stejná. Byli jsme v Tanvaldu, kde to běží už asi 7 - 8 let, a tak cena, jak jsme se přesvědčili, je stejná. Je tam tedy navýšena o jednu korunu. A tato jedna koruna se pak zpátky použije  na opravy těch zařízení," dodal Berka. 

Radnice v současné době čeká na předložení konkrétní nabídky od zmíněné firmy. Poté se budou muset zvážit výhody a nevýhody obou z možných řešení a snad již v dubnu by mělo padnout definitivní rozhodnutí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy