2003 – Sokolov: Připravuje se severní obchvat města (TV Západ)

Pravděpodobně na podzim roku 2005 budou moci řidiči využívat silniční obchvat Sokolova. Ten by měl podstatným způsobem zjednodušit dopravní situaci ve městě i v jeho okolí.

dezinfekce

Výstavba téměř čtyř kilometrové dvouproudové komunikace o šířce devíti a půl metru má být zahájena v červnu příštího roku a o 16 měsíců později se předpokládá její dokončení. Trasa obchvatu se třemi novými mosty přitom povede severně od Královského Poříčí, a to mezi obcí a bývalou jámou dolu Jiří.

„Je dokončená dokumentace projektová k územnímu řízení. Připravuje se projektová dokumentace ke stavebnímu povolení,“ zástupce karlovarského hejtmana Jan Zborník. 

Přesná výše nákladů na vybudování obchvatu bude sice známa až po skončení výběrového řízení na dodavatele stavby, odhady ale hovoří o částce téměř 130 milionů korun.

„Prostředky na výstavbu, ta stavba je zařazena do systému Státního fondu dopravní infrastruktury ISPROFOND a bude financována z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury,“ potvrdil zástupce.

Žádné výraznější problémy by neměly nastat ani s výkupem potřebných pozemků.

„Většina pozemků je tedy buď ve vlastnictví obcí nebo Sokolovské uhelné, ať už Královského Poříčí, Sokolova, Sokolovské uhelné. Je tam několik jiných vlastníků, ale myslíme si, že jestli se nemýlím, tak asi šest. Domnívám se, že to bude zvládnutelné. Oni to nejsou nějaké pozemky lukrativní, že jo. Ale většina toho obchvatu je vedena potom potom tělese té bývalé kolejové dopravy důlní,“ dodal Zborník. 

Dlouho očekávaný obchvat Sokolova má přinést výrazně nižší dopravní zatížení města. Centru se vyhnou řidiči jedoucí od Kraslic na silnici I/6 spojující Karlovy Vary s Chebem. Navíc přímo na obchvat bude vyvedena také těžká nákladní doprava ze sokolovské chemičky. Na jeho trasu totiž naváže téměř kilometrová přípojka z tohoto podniku, který bude financovat její výstavbu z vlastních zdrojů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy