2003 – Sokolov: Opravy věžáku ve Slavíčkově budou dražší (TV Západ)

Rekonstrukce věžového domu v sokolovské Slavíčkově ulici se blíží ke svému konci. Celková oprava ale bude stát více než původně plánovaných 13 milionů korun.

dezinfekce

„Jakákoliv rekonstrukce - není ten projekt přesný. To znamená, pokud jsme začali, řekněme ve spodku panelového domu, věžové domu, tak jsme zjistili, že ty náklady jsou podstatně vyšší, než předpokládal projekt. Tzn., že se ohodnotily vícepráce a to navýšení bude dělat něco přes dva miliony korun. To znamená ta částka u věžového domu přesáhne přes 15 milionů korun,“ uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

Takto vysoké náklady plynou z toho, že objekt se před zahájením rekonstrukce nacházel již v poměrně značně špatném technickém stavu. Z tohoto důvodu bylo potřeba opravit téměř všechny stavební prvky věžáku.

„Je to výtah, samozřejmě, je to sanace celkového spodku, aby prostě ten panelák měl patřičné parametry, jsou to okna, jsou to balkóny, je to zateplení fasády. V podstatě je to celý věžový dům, důkladná rekonstrukce,“ vypočítal místostarosta. 

Především díky zateplení pláště budovy a výměně oken dojde k výraznému snížení spotřeby tepla na vytápění. Nájemníci zdejších osmdesáti bytů se ale prozatím nemusí obávat, že by se tato skutečnost promítla do výše nájemného, které v současné době platí.

Tak v současnosti těžko budeme říkat, co bude za pár let. Můžeme říci, že v současnosti to v podstatě nelze, protože platí nějaký cenový předpis a v současnosti my jim nemůžeme navýšit nájemné. Je samozřejmě logické, že pokud člověk ušetří díky zateplení dvacet, pětadvacet % úspor tepla, že město, pokud bude mít možnost, samozřejmě nějakým procentem, nájem navýší. Zatím ale, zdůrazňuji, zatím to není možné,“ komentoval situaci Dvořák. 

Zbývajících pět neobsazených věžových domů by sokolovská radnice chtěla zrekonstruovat ještě v průběhu tohoto volebního období. Vše ale závisí na tom, zdali to omezené finanční možnosti města dovolí. Náklady na opravu všech šesti věžáků se totiž budou blížit hranici sta milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy