2003 – Cheb: Týden knihoven zahájilo společné čtení (TV Západ)

Velkým říjnovým společným čtením z české literatury bylo v pondělí šestého října zahájen v chebské knihovně již sedmý ročník tradičního Týdne knihoven.

dezinfekce

Ten má prostřednictvím nejrůznějších akcí, besed či přednášek čtenářům přiblížit širokou nabídku služeb jednotlivých knihoven, případně přilákat i ty, kteří je zatím pravidelně nenavštěvují. 

Dvanáctihodinové nonstop čtení z knih českých autorů zahájil starosta Chebu Jan Svoboda, který přítomným dětem přednesl báseň nazvanou Býti básníkem od Jaroslava Seiferta, jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu. 

„Život už mě dávno naučil, že hudba a poezie jsou na světě to nejkrásnější, co nám život může dát. Kromě lásky ovšem,“ zarecitoval Svoboda.  

Do 14. hodiny bylo společné čtení vyhrazeno dětem a poté se akce přesunula do knihovny pro dospělé. Každý, kdo přečetl minimálně desetiminutový úryvek ze svojí oblíbené knihy, byl odměněn přívěskem z těsta v podobě malé knížky.

„Je to akce letos poprvé, ale myslím si, že zůstane tradiční akcí k Týdnu knihoven, tak jako se ujalo to spaní v knihovnách, Noc s Andersenem a už se spí i ve světě, tak myslím, že příští rok budeme za toto čtení zase opakovat,“ uvedla pracovnice knihovny Marie Mudrová. 

Po pondělním zahajovacím společném čtení se v chebské knihovně uskuteční v průběhu celého týdne řada dalších zajímavých akcí.

„Pak ještě chystáme besedu se spisovatelkou Boženou Šimkovou. Ta píše pro děti, především pro děti, ale i pro dospělé, takže bude mít u nás dvě besedy ve středu odpoledne ve studiu, kde bude pro děti beseda a večer od 19 hodin ve středu pro dospělé. Všechny akce Týdne knihoven jsou samozřejmě zdarma, takže zveme všechny. A pak ještě máme v sobotu další akci Internet pro začátečníky. To je v půjčovně pro dospělé od devíti do třinácti hodin. O to je také poměrně velký zájem. Tak zase zveme všechny, kteří třeba neví, co je myška nebo jak se vyhledává na internetu, tak je zveme. I tato akce je přístupná všem a zdarma,“ dodala Mudrová. 

Vyrobit si svoji vlastní miniaturní knížku mají možnost všichni školáci v dětské půjčovně ve čtvrtek od dvanácti hodin. Po celý týden je navíc v knihovně zdarma přístup na internet a rovněž obvyklých šedesát korun zápisného se v tyto dny nevybírá. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy