2003 – Cheb: Tvorbu Vasila Stanka představuje Galerie 4 (TV Západ)

V chebské Galerii 4 jsou v těchto dnech k vidění snímky jednoho z autorů tzv. Nové slovenské vlny fotografů Vasila Staňka. Výstava nazvaná Příběhy pozpátku mapuje jeho tvorbu za uplynulých sedm let.

dezinfekce

Tvorba Vasila Staňka není pro pravidelné návštěvníky G4 žádnou neznámou. Již počátkem devadesátých let zde měl tento slovenský fotograf žijící v Praze svojí samostatnou výstavu a v následujícím období se spolupodílel na několika kolektivních výstavách autorů Nové slovenské vlny. Nyní zde představuje čtyři fotografické soubory, které vznikly po roce 1996, kdy při focení začal využívat soustavy zrcadel.

„Tuhle techniku si každý autor tají a jakým způsobem to dělá, vlastně nezveřejňuje. Obdobný projekt má totiž i Gábina Fárová, která fotí systémem kaleidoskopu, který známe z dětství, ale velkým a Vasil zrcadla používá ne k tomuto efektu, ale k rozšíření prostoru, v kterém fotí,“ popsal techniku ředitel Galeri 4 Zbyněk Illek. 

Díky použitému zrcadlení se na fotografiích odehrávají přesně vymyšlené a dokonale ztvárněné příběhy, které při sladění všech prvků působí živě a přirozeně. V plochách zrcadel se zde odráží architektura, rozestavěné rekvizity a lidské postavy, které jsou někdy v prudkém pohybu, jindy v předem naaranžované poloze.

„Další zajímavostí je, že Vasil fotografuje většinou v obrovských prostorech. Jsou to prostory prázdných divadel, divadel, které se rekonstruují a podobně a při práci s modely vlastně propojuje popředí, střed i pozadí, na kterém se ty modely pohybují, do jednoho obrazu. Tyto obrazy jsou velice náročné jak pro modely, tak pro fotografa, aby uhlídal přesnou polohu a přesné místo jednotlivých modelů,“ vysvětlil ředitel. 

Jeden z autorových souborů návštěvníkům galerie vůbec poprvé představuje trojdimenzionální fotografie, k jejichž prohlížení si je třeba nasadit speciální barevné brýle.

„Druhá zajímavost je, že Vasil Stanko do této doby pracoval vždy s černobílou fotografií a dnes máme možnost vidět i kolekci barevných fotografií,“ dodal Illek. 

Výstava Příběhy pozpátku bude v Galerii 4 probíhat až do 21. června.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy