2003 – Cheb: Rekonstrukce kostela sv. Kláry je hotová (TV Západ)

Před několika dny byla dokončena stavební část rekonstrukce bývalého kostela sv. Kláry na Františkánském náměstí v Chebu. Se slavnostním otevřením opravené památky se však počítá až na začátek prosince, kdy se zde uskuteční první adventní koncert.

dezinfekce

Kostel sv. Kláry z počátku 18. století byl před více než třiceti lety přestavěn na koncertní sál. Nynější rekonstrukce, si jejíž přípravou se začalo již v roce 2001, měla odstranit tehdejší nepříliš citlivé úpravy.

„Hlavním smyslem té opravy, řekl bych, byly dvě zásadní věci. Především vrátit té architektuře, která je vynikající, je to dílo Kryštofa Dientzenhofera, původní čistotu. A druhá věc byla umístit sem citlivým způsobem expozici našeho gotického sochařství, sbírky našeho gotického sochařství, které kdysi bývalo v kostele sv. Bartoloměje, a instalovat ho tady tak, aby to ten prostor kostela nerušilo, naopak aby ho to nějakým způsobem zvýraznilo,“ popsal ředitel GVU v Chebu Jiří Vykoukal. 

Vedle cenné sbírky dřevěných gotických plastik ze 14. až 16. století, které jsou umístěny v hlavní lodi kostela, zde bude také stálá expozice dřevěných intarzií a evropské malby 17. a 18. století. Obě sbírky jsou umístěny na kostelním kůru. Součástí rekonstrukce byla také oprava zdejších cenných varhan a vybudování zázemí pro účinkující i návštěvníky kostela, kterým zde bude k dispozici šatna a sociální zařízení. Ke zlepšení komfortu přispěje také instalace nového systému vytápění pod podlahou kostela.

„Počítáme i nadále s tím, s tou funkcí, kterou měla Klára dříve, i když samozřejmě ne v takovém rozsahu jako kdysi, to znamená, budou tady koncerty, vybrané koncerty varhanní a komorní hudby a chceme, tak jako je špičková ta expozice, aby špičkové byly i ty koncerty,“ popsal ředitel. 

Do konce listopadu, kdy má být rekonstrukce definitivně ukončena, zbývá dodělat ještě řadu drobnějších úprav.

„Té práce, i když v podstatě, řekl bych, to hrubé dílo dokončené je, je tady pořád ještě dost. Budou se čistit, ladit a seřizovat varhany a uvádět do provozu. Budeme ještě odborně zpracovávat tu vlastní gotickou expozici. Je možné, že dojde i k nějakému posunu některých soch uvnitř vitrín. Ty vitríny se potom budou čistit ještě definitivně a klimatizovat. Poté, co budou vyčištěné varhany a nějaké, jako ještě technické nedodělky, nábytkem je třeba vybavit pokladnu, šatny pro návštěvníky. Takže té práce tady máme do konce toho listopadu ještě poměrně hodně. I když říkám, to gró hotové je,“ uzavřel Vykoukal. 

Celkové náklady na rekonstrukci bývalého barokního kostela sv. Kláry dosáhly částky téměř dvaceti milionů korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy