2003 – Cheb: Muzeum vystavuje lidový malovaný nábytek (TV Západ)

Nová výstava byla před několika dny zahájena v prostorách chebského muzea na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. K vidění je zde malovaný lidový nábytek pocházející z chebského regionu.

dezinfekce

„Malovaný nábytek je typický pro všechny národopisné oblasti nejenom v Čechách, na Moravě, ale v celé Evropě a prakticky tedy v celém světě, který nějak své kořeny od Evropy odvíjí,“ přiblížila výstavu její autorka Iva Votroubková

Všech zhruba čtyřicet vystavených exponátů pochází z vlastního sbírkového fondu muzea a mnohé z nich patří dokonce ke kmenovým sbírkám již od přelomu 19. a 20. století. Celá sbírka muzea přitom obsahuje asi 300 kusů malovaného lidového nábytku.

„Tak rozsáhlá sbírka se vlastně nashromáždila v průběhu stotřicetileté historie našeho muzea. První kusy lidového nábytku se objevují v muzejních sbírkách již krátce po jeho založení. Nejstarší fotografickou dokumentaci tohoto typu nábytku v muzejních sbírkách máme z fotoalba chebského muzea z roku 1906,“ uvedla dále autorka výstavy. 

Největší množství malovaného nábytku vzniklo na přelomu 18. a 19. století. Jeho výroba byla pak typická i pro celé století devatenácté.

„Takové poslední záchvěvy lidového malovaného nábytku, o kterých ještě můžeme hovořit jako o nábytku lidovém, tak ty se objevují někdy na přelomu devatenáctého a dvacátého století v českých oblastech. Jsou spojeny s velkou akcí, kterou byla v devadesátých letech devatenáctého století Národopisná výstava Českoslovanská, která byla v Praze. Ale vlastně toto období je takovým posledním rozmachem v oblasti lidového nábytkářství i v jiných oblastech nežli v těch ryze českých,“ doplnila Votroubková. 

Výstava chebského lidového malovaného nábytku potrvá až do šestého ledna příštího roku, přičemž v období vánočních svátků bude, podobně jako další prostory muzea, doplněna ukázkami betlémů z muzejních sbírek. 

Poznámka redakce: pokud hledáte moderní nábytek ke koupi, doporučujeme vám eshop a kamennou provozovnu se specializací na pohovky a sedačky.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy