2003 – Cheb: Kvalitě vody ve Skalce má pomoci chemie (TV Západ)

Pomocí chemických zásahů by se v příštím roce měla zlepšit kvalita vody v přehradní nádrži Skalka. Dosavadní biologická opatření, jako například vysazení býložravých ryb, totiž nezabránila výskytu sinic a řas.

dezinfekce

Kvalita vody ve Skalce je v letních měsících již několik let nevyhovující. S příchodem teplého počasí se zde pravidelně objevují řasy a zejména toxické sinice, takže hygienici vyhlašují zákaz koupání. Poté, co selhala dosavadní opatření, se chebská radnice nyní dohodla se společností Povodí Ohře na chemických zásazích. V příštím roce by tak mělo na Skalce dojít k aplikaci modré skalice.

„A Správa Povodí přislíbila, že podá žádost na příslušné orgány, tj. na Hygienickou službu a na Krajský úřad na Odbor životního prostředí, jestli by souhlasili s tou aplikací v množství asi šesti tun síranu měďnatého. Ta aplikace by se měla ale provést až v příštím roce, v příští sezóně, protože v letošním roce už jako by to nebylo účinné,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Aplikace modré skalice, která se provádí buď z člunu, nebo leteckým postřikem, bude stát zhruba 100 tisíc korun. Vedení chebské radnice se již s Povodím Ohře předběžně dohodlo na finanční spoluúčasti města na této akci.

„Ty aplikace už se v dřívějších dobách prováděly. Mnozí si to určitě pamatují, že na přehradě Skalka docházelo k aplikaci síranu měďnatého a účinnost to má. V každém případě to vede ke zlepšení. A pochopitelně ty koncentrace se musí stanovit tak, aby to koupajícím neškodilo a stanovuje se tam určitá ochranná lhůta po té aplikaci, ve které se tam koupat nesmí. Ta, pokud se dobře pamatuji je asi 10 nebo 14 dní a poté, když je vydán souhlas, tak samozřejmě je to po předchozí kontrole. A ta koncentrace, ta musí být taková, aby to těm, kteří se tam budou koupat, neuškodilo,“ vysvětlil místostarosta. 

Dalším faktorem, který nepříznivě ovlivňuje kvalitu vody ve Skalce, jsou rekreační zařízení na březích přehrady. Město proto v posledních letech povoluje novou výstavbu pouze v ojedinělých případech, kdy se jedná o menší územní celky, které doplňují již existující rekreační zóny.

„Tam město přislíbilo, že bude dbát na to, aby se ta území, ve kterých probíhá rekreace, příliš nerozšiřovala. A to z toho důvodu, že právě ta rekreační zařízení jsou významným zdrojem znečistění, které se pak dostává do vod. A ty živiny mají za následek to, že tam dochází právě k pomnožování řas a sinic. On to není jediný faktor, ale je to jeden z významných faktorů,“ dodal Vanoušek. 

Zlepšení kvality vody je důležité také proto, že v letošním roce má být na Skalce zahájena výstavba nové plovárny za 30 milionů korun. Její součástí bude sice také pětadvacetimetrový bazén, ale bez možnosti koupání v samotné přehradě by celá akce postrádala smysl. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy