2003 – Cheb: Francouzský fotograf B. Molins vystavuje v G4 (TV Západ)

Chebská Galerie 4 si připravila na druhý prázdninový měsíc novou výstavu. Návštěvníkům se tentokrát představí francouzský fotograf Bernard Molins. Rodák z Bretaně vystavuje v Chebu již podruhé, tentokrát však samostatně.

dezinfekce

K fotografování se Bernard dostal v roce 1978, kdy se stal ve svém rodném městě Tarbes členem zdejšího uměleckého klubu. Po přestěhování do Paříže pak navázal spolupráci s řadou časopisů a magazínů a začal fotit profesionálně.

„V současné době žiji v jižní Bretani, ve městě Lorient, které je tady na výstavě zachycené na řadě snímků. Vedle fotografování tam také pracuje jako učitel,“ uvedl fotograf. 

Před čtyřmi roky se Bernard účastnil Galerií 4 pořádaného česko-francouzského workshopu, kdy fotografové z obou zemí společně tvořili v Bretani a o rok později v Chebu. Výsledky pracovní dílny Bretaň-Cheb pak byly vystaveny v Galerii 4.

„My jsme začali spolupracovat s Bretaní v roce 1991, kdy jsme dělali první výstavu českých fotografů v Lorionu s právě v Galerii Le Lieu a od té doby se rozvíjejí kontakty Galerie 4 s bretoňskými fotografy, s bretoňskými galeriemi, kurátory, institucemi a podobně,“ popsal ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. 

Pro nynější výstavu Bernard vybral 80 fotografií, které vznikly v průběhu posledních patnácti let. K vidění je zde např. série snímků zachycujících místo setkávání českých a francouzských fotografů nedaleko bretaňského Cabane, cyklus zachycující přístav v Lorion či několik fotek, které vznikly během chebské části již zmiňovaného workshopu.

„Na této výstavě je k vidění výběr z celé řady mých fotografických cyklů, který má zmapovat mojí uměleckou dráhu. Jsou to fotky o životě, o smrti, o Bretani a to jak černobílé, tak barevné,“ dodal francouzský umělec.  

Fotografie Bernarda Molinse budou v Galerii 4 vystaveny do 23. srpna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy