2003 – Cheb: Euregio vysvětlovalo dotace z fondů PHARE (TV Západ)

V chebském Grünnerově domě se 26. června uskutečnila informativní schůzka týkající se dalšího kola podávání žádostí o dotaci ze Společného fondu malých projektů PHARE.

dezinfekce

Zástupcům měst, obcí či neziskových organizací zde problematiku žádostí o granty přiblížili představitelé Sdružení měst a obcí Euregio Egrensis, které začalo v letošním roce vykonávat činnost sekretariátu společného fondu v karlovarském regionu.

„Delegace Evropské komise a Ministerstvo pro místní rozvoj se domnívalo, že právě regiony jsou ty správné subjekty, protože mají své partnery v zahraničí, to znamená u nás v Sasku a v Bavorsku, a jsou schopny tedy i kvalifikovaně ohodnotit, případně projekt nebo dát kvalifikovanou informaci všem žadatelům,“ uvedl jednatel Euregia Egrensis Lubomír Kovář. 

Granty ze Společného fondu malých projektů jsou určeny na rozvoj přeshraniční spolupráce České republiky a Německa. Předložené projekty by proto měly být zaměřeny zejména na kulturní spolupráci mezi sousedními regiony, přeshraniční aktivity mládeže, vzdělávací aktivity pro instituce i jednotlivce, rozvoj cestovního ruchu nebo problémy životního prostředí v regionu.

„V podstatě teď běží od začátku června lhůta 60 dní a konečný termín je na začátku srpna. Podat projekt v Karlových Varech nebo zde v Chebu v Grünnerově domě,“ přiblížil jednatel. 

Na schůzce se žadatelé mohli seznámit se strukturou žádostí a se změnami, k nimž došlo od minulého kola. Představitelé Euregia je rovněž upozornili na nejčastější chyby při vyplňování žádostí.

„Tak ty změny by asi bylo těžko takto popsat jen slovně. My máme připravené slide na to, ale ty chyby nejčastější a je to také největší škoda, už se vyskytují v administrativním souladu, to znamená chybí podpis, chybí nějaká příloha nebo něco není v ověřené kopii, je to jenom v kopii. Ta žádost potom vypadává. Takže to stále zdůrazňujeme. Nebo tam není správně vypočten podíl,  90 % maximum dotace z Evropské unie, někdo má třeba 90,05 % a už zase ten projekt vypadává. Takže ty kritéria jsou poměrně přísná. Takže snažíme se všechny ty žadatele instruovat tak, aby nevypadávali zbytečně už v tom prvním kole, kdy se hodnotí administrativní soulad a způsobilost,“ dodal Kovář. 

Žadateli o grant ze společného fondu mohou být například obce, kraje, mikroregiony, profesní komory, školy či nejrůznější nevládní organizace. Výše finančního příspěvku je přitom omezena maximální částkou 50 000 EUR. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy