2002 – Sokolov: Ve městě nebude krajská, ale městská knihovna (TV Západ)

Sokolovskou okresní knihovnu převezme od počátku příštího roku do své kompetence město. Krajským zařízením se totiž nakonec přeji jen stane knihovna Karlovarská, s jejímž převodem Kraj kvůli vysokým provozním nákladům dlouhou dobu váhal.

dezinfekce

V současné době existují na území Karlovarského kraje okresní knihovny tři, kromě dvou zmíněných ještě chebská, ale se zánikem okresů, tedy od počátku příštího roku se jejich struktura změní. Jasným favoritem na získání postu krajského zařízení byla sice původně knihovna karlovarská, ale Krajská Rada její převzetí několikrát odmítla. 

"Protože Okresní knihovna ve Varech stojí asi 16,5 milionů korun," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Starosta Karel Jakobec proto v tehdejší patové situaci navrhl, aby se krajskou organizací stala knihovna sokolovská, jejíž roční provoz stojí necelých 5 milionů korun. Sokolovská radnice navíc byla ochotná na provoz knihovny, který by musela začít zajišťovat řadu specializovaných služeb pro celý region, výrazně přispívat. Byla si totiž dobře vědoma, že jedinou alternativou knihovny, coby krajské organizace je její převzetí městem. 

"Zase na druhou stranu ta okresní knihovna v Sokolově, podle mě, na to není výrazně připravená, aby tuto činnost mohla zajišťovat, protože Krajská knihovna musí zajišťovat funkce pro slepce a spoustu dalších činností, které by se tady musely vytvářet a možná by to stálo více peněz," dodal Jakobec. 

Krajští Zastupitelé nakonec rozhodli, že sídlo Krajské knihovny bude přeji jen v Karlových Varech a zbývající dvě zařízení přejdou do působnosti měst. Pro volbu karlovarské knihovny bylo nejspíše rozhodující její kapacitní a personální vybavení. Například v porovnání s knihovnou sokolovskou zaměstnává zhruba třikrát více pracovníků a to konkrétně padesát, což by měl být i do budoucna dostatečný počet. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy