2002 – Sokolov: Poplatky v mateřinkách se pro občasnou docházku zvýší (TV Západ)

Rodiče, jejichž děti navštěvují některou ze sokolovských mateřských škol maximálně pět dnů v měsíci, budou s největší pravděpodobností muset od 1. září letošního roku sáhnout hlouběji do peněženky.

dezinfekce

Nová vyhláška o příspěvku na částečnou úhradu neinvestičních nákladů totiž počítá v tomto případě s jeho výrazným navýšením. 

Odbor školství původně navrhl příspěvek ve výši 30 korun za každý den pobytu dítěte ve školce, ale městská Rada nakonec Zastupitelstvu doporučuje ke schválení poplatek ve výši dokonce 50 korun. Rodiče dětí, kteří mateřskou školu navštěvují pravidelně přitom budou i nadále platit pouhých 150 korun měsíčně. 

"Někteří lidé prostě využívají mají mateřskou dovolenou a pokud jim přijde paní na hlídání, tak je to stojí několik set korun. Takže to využijí k tomu, že zapíší dítě do mateřské školy, blokují místo v mateřské škole a to dítě tam dají dva dny v měsíci. Mají to nejlevnější hlídání ve střední Evropě," vysvětlil postoj města jeho místostarosta Jaromír Dvořák. 

Rodiče v současné době za nepravidelnou docházku platí pouze adekvátní část ze základního sto padesáti korunového měsíčního poplatku. Pobyt dítěte ve školce nejvýše pětkrát v měsíci navíc nemá žádný vliv na výši rodičovského příspěvku vypláceného v průběhu mateřské dovolené. 

"V tuto chvilku to využívají, že zaplatí pár korun, tedy adekvátní náklady. Město přistoupilo k tomu, co může. Podle mě to je velmi měkké a velmi solidní, ale dalo by se říci, že se to trochu přitvrdilo, aby to nebylo úplně zadarmo," dodal Dvořák. 

Kromě zmíněných poplatků přispívají rodiče také na stravování dětí v mateřských školách, a to v současné době částkou dvaceti korun denně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy