2002 – Cheb: Nešťastní zahrádkáři od Jána jednají s městem (TV Západ)

Část zahrádkářů z chebské kolonie u Jána na Zlatém vrchu nakonec přeji jen dostane šanci, aby zahrádky získala do svého vlastnictví. Osadníci se již před časem obrátili na Pozemkový fond, od něhož mají zahrádky pronajaté, s žádostí o převod a úřad navrhl jako nejschůdnější řešení výměnu pozemků za restituční nároky.

dezinfekce

Zahrádkáři, z nichž někteří v kolonii hospodaří již od 60. let, proto do nákupu restitučních nároků společně investovali téměř 1,7 milionu korun, ale přesto nakonec z celé transakce sešlo. 

Při přípravě technických podkladů pro smlouvy o převodu se totiž ukázalo, že více než polovina pozemků, na nichž se kolonie nachází, je historickým majetkem města Cheb a Pozemkový fond je tudíž převést nemůže. Nešťastní zahrádkáři, kterým hrozilo, že se stanou majiteli pozemků například na Chomutovsku, se proto obrátili na město, zdali by jim jeho část z kolonie za restituční nároky neprodalo. O celé záležitosti tak na svém posledním zasedání jednali chebští zastupitelé. 

"Takže v této fázi byl zatím schválen jenom záměr na nabytí těch restitučních nároků, tzn. že tedy teď musí přijít konkrétní nabídka, kolik restitučních nároků, od koho a za jakou cenu. A dále byl schválen záměr na převod těch pozemků," přiblížil místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Město nyní ale musí nejprve zajistit zapsání pozemků na jeho vlastnický list a teprve potom se začnou projednávat konkrétní cenové podmínky pro případný převod. 

"Samozřejmě pro ty lidi to bude pouze nabídka, takže třeba kdo eventuálně bude si chtít nechat dál ten pozemek pouze v nájmu, tak lze sjednat nájemní smlouvu, kdo by měl zájem o převod, tak na základě jeho návrhu projedná majetkoprávní komise a potom Zastupitelstvo rozhodne," dodal Vanoušek. 

Město předpokládá, že by celá záležitost, která části zahrádkářů z kolonie u Jána značně zkomplikovala život, měla být dořešena v horizontu několika měsíců. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy