1999 – Cheb: Zástupci města navštívili Bosnu (TV Západ)

Starosta Chebu Ing. Václav Jakl společně s tajemníkem městského úřadu Vladimírem Havlíčkem navštívili v minulých dnech městečko Fojnica v Bosně a Hercegovině. Fojnica je lázeňské centrum ležící v horském prostředí středobosenského kantonu. Má přibližně 14 tisíc obyvatel, téměř napůl bosenské a chorvatské národnosti. V době bosenského konfliktu procházela právě tímto městečkem válečná linie.

dezinfekce

„Tam je taková zvláštnost, my si to možná úplně neuvědomujeme, ale v Bosně se bojovalo prakticky v každé vesnici. Tak, jak bylo rozloženo obyvatelstvo - bosenské a chorvatské, tak se bili mezi sebou a je to vidět na každém kroku dodnes – rozstřílené fasády, celé prázdné vesnice, vyhořelé domy,“ uvedl starosta Václav Jakl. 

Představitelé Chebu do Fojnice cestovali společně se starosty holandského partnerského města Rhedenu a německého Burgdorfu. Na místě jednali se zástupci regionu o možné pomoci obyvatelům a bosenské samosprávě. Setkali se např. se starostou Fojnice, županem středobosenského kantonu, což je nejvyšší zástupce kraje, ale i s dětmi z místní fotbalové školy, kde trénuje jak bosenská, tak i chorvatská mládež.

„My jsme jeli s tím, že bychom se na místě podívali, zda se naše představy shodují s představami místních. Šlo o to, aby se vytvořila rovnováha mezi jejich požadavky a našimi možnostmi,“ dodal starosta.

Z jednání vyplynuly některé konkrétní formy pomoci místním obyvatelům. Naskýtá se možnost každoročně organizovat letní školu mladých, která by se střídavě konala v jednotlivých partnerských městech. Potřebná je také realizace různých menších projektů, které by napomohly k návratu válečných uprchlíků zpět do Fojnice.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy