1999 – Cheb: Výstava Hanuše Schweigera (TV Západ)

Ve Státní galerii výtvarného umění v Chebu probíhá v rámci česko-německého festivalu nazvaného Uprostřed Evropy výstava malíře Hanuše Schwaigera. Jeho obrazy si můžete prohlédnout do 12. září.

dezinfekce

Hanuš Schwaiger býval považován za umělce stojícího mimo hlavní dobové proudy druhé poloviny 19. století. Ukázalo se ale, že předjímal pouze pozdější vývoj a směřoval k výrazu české moderny 20. století. Narodil se v roce 1854 v Jindřichově Hradci v německé rodině. Studoval a řadu let působil ve Vídni a později v Praze. Mnoho obrazů zachycující valašské kroje vzniklo za jeho 12letého pobytu na Moravě. Byl velkým obdivovatelem a znalcem starého holandského umění. Tamní prostředí zaznamenal na svých obrazech během několika návštěv Holandska a Belgie. 

„Jakýmsi mottem či vůdčí myšlenkou letošního ročníku festivalu jsou legendy, mýty a pohádky evropských národů. A Hanuš Schwaiger se podstatnou částí své tvorby právě tomuto tématu velmi intenzivně věnoval. Dá se říci, že pohádky nejen ilustroval, ale na pohádkové motivy, zejména na motivy pohádek Bratří Grimmů nebo Vilhelma Hauffa, komponoval i své rozměrné, dá se říci, nejlepší práce, “uvedl PhDr. Jiří Vykoukal, ředitel Státní galerie výtvarného umění v Chebu.

Hanuš Schwaiger rovněž stejně dobře hovořil a psal jak česky, tak německy. Žádné z obou národnostních prostředí neupřednostňoval a měl přátele na obou stranách. Mezi ně např. patřil i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, kterého Schweiger rovněž portrétoval.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy