1999 – Cheb: Strom Milénia zdobí městské sady (TV Západ)

Součástí chebských oslav 81. výročí vzniku samostatného Československa bylo rovněž odhalení stromu Milénia v městských sadech. Autory projektu jsou zahradník Tomáš Dědeček a chebský sochař Pavel Cupák, který vytvořil pamětní kámen. V parku byl vysazen buk červenolistý a vedle něj byla umístěna plastika. Pamětní kámen, který vznikl z pozdější region typické žuly, má připomínat smírčí kříž.

dezinfekce

„Tvarově jsem se snažil přiblížit k tzv. smírčím křížům, kterými se proslavil zdejší kraj, protože jich je zde spousta. Smírčí kříže se objevují v podstatě celé toto tisíciletí jako průvodce celým tisíciletím. Říkal jsem si, že by to bylo vhodné jako smíření s tisíciletím, které odešlo a přivítání toho, které přijde nové,“ vysvětlil autor plastiky Pavel Cupák.

Autoři stromu Milénia si přejí, aby se jejich myšlenka ujala a našla své pokračovatele. V městských sadech by se měly objevit odpočívadla, dětské prolézačky a především další podobné stromy od různých autorů, které by byly vysazovány při významných událostech. Mluví se např. o stromu FiJO, stromu Evropské unie či Přátelství. Vše ale záleží na další podpoře města, které realizaci stromu Milénia finančně podpořilo. Z tohoto důvodu se ho autoři rozhodli věnovat městu Cheb, což dokazuje dedikace přímo na pamětním kamenu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy